EP Epa
Foto: EPA/EPA-EFE/RONALD WITTEK

Evropska komisija je prošle sedmice objavila izveštaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj meri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji, prenosi Srpskainfo.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izveštaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023. Čelnici su tada takođe izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj meri ispune kriterijumi za članstvo.

Bosna i Hercegovina podnela je zahtev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodeljen joj je u decembru 2022.

Kako je planirano, lideri EU će dati svoje političko zeleno svetlo za budući pristup Bosni i Hercegovini. Novi nacrt objavljen o proširenju, koji je vidio Politico, malo je stroži u pogledu narednih koraka u procesu pridruživanja.

Prema novom tekstu, lideri pozivaju “Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Veće usvoji onog trenutka kada se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. 22. oktobra”.

Istovremeno, novi nacrt je takođe pozitivniji u pogledu sledećih koraka za Ukrajinu i Moldaviju, kako je Litvanija tražila. Kada je u pitanju pregovarački okvir za Ukrajinu i Moldaviju, lideri su spremni da pozovu Veće da ih “brzo usvoji i da bez odlaganja nastavi s radom”. Međutim, novi nacrt ne ukazuje na konkretan trenutak za usvajanje pregovaračkog okvira, kao što su ukrajinske pristalice prvobitno tražile.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading