evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Šefica antimonopolskog tela EU Margret Vestager i evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton objavili su da je započeta zvanična istraga protiv „Alfabeta“, koji poseduje Gugl, „Mete“ i „Epla“.

Portparol „Epla“ saopštio je da će kompanija konstruktivno pristupiti istrazi i da su uvereni da je njihov plan u saglasnosti sa Zakonom digitalnih tržišta (Digital Markets Act).

Iz kompanije dodaju da njihovi timovi rade na uspostavljanju brojnih mehanizama kako bi se povinovali zakonu EU, kao i zaštiti privatnosti i bezbednosti njihovih korisnika u Uniji.

U međuvremenu, iz „Mete“ su rekli da je kompanijin sistem pretplate kao alternativa onom kojim se trguje sa korisničkim podacima – već dobro poznat biznis model širom industrije.

„Uveli smo pretplatu na naše servise i izbacili reklame kako bismo odgovorili na nekoliko regulatornih obaveza, uključujući Zakon o digitalnim tržištima. Nastavićemo da konstruktivno sarađujemo sa Komisijom“, naveli su iz „Mete“.

Pet različitih istraga

Evropska unija će istražiti pet različitih mogućih kršenja zakona.

Prva i druga istraga o tome da li „Epl“ i „Alfabet“ ne dozvoljavaju aplikacijama da slobodno komuniciraju sa korisnicima i sklapaju ugovore sa njima.

Treća je usmerena na to da „Epl“ ne obezbeđuje korisnicima dovoljno izbora.

Četvrti smer istrage je ka „Meti“ za koju se tvrdi da traži ljudima da plate kako bi izbegli da se njihovi podaci koriste za reklame.

Peta istraga bavi se „Guglom“ i praksom kompanije da u pretrazi daje prednost svojim proizvodima.

Kompanije pod lupom

Organi EU smatraju da što se tiče prve dve istrage – kompanije otežavaju aplikacijama da svojim korisnicima prenesu načine da plate manje za njihove usluge van platežnih metoda „Eplovih“ i „Guglovih“ prodavnica aplikacija.

Pod trećom tačkom, iz EU navode da je „Epl“ u obavezi da omogući korisnicima da lako obrišu aplikacije sa njihovih uređaja, promene prvobitne postavke i da im se jasno da izbor između korišćenja različitih brauzera i pretraživača.

EU navodi da „Eplov“ veb-brauzer ne daje korisnicima dovoljan izbor, a neke aplikacije, poput Epl fotografija, uopšte ne mogu da se obrišu.

Margret Vestager je istakla da će istrage trajati oko 12 meseci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading