Evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Spolja, briselsko zakonodavstvo izgleda previše proceduralno i institucionalizovano međutim poslednjih nedelja institucije EU našle su se usred drame kada su pojedine zemlje članice neočekivano i u poslednjem trenutku odustale od dogovora za koje se smatralo da su rešeni. A, Berlin je u centru svega.

Nemačkom upravlja koalicija tri stranke – Socijaldemokrate levog centra, Zeleni i "biznis orijentisane" Slobodne demokrate (FDP). Trojac se često sukobljava oko svega, od vojne pomoći Ukrajini, do jačanja ekonomije i obuzdavanja rastućih cena energenata.

Lokalni sukobi sada se sve više prelivaju na Brisel. Berlinska vlada je morala da odugovlači ili odustaje od dogovora u poslednjem trenutku pošto nije uspela da zadrži jedinstven stav o ključnim sporazumima – uprkos tome što je ranije pomagala u pregovorima. A Slobodne demokrate, najmanja partija u koaliciji, često su ti koji ne igraju po pravilima.

To je, navodi portal, sada otvorila vrata i drugim zemljama članicama da utiču na donošenje odluka ili odustajanje od istih. Osporavanje dogovora između institucija EU u završnoj fazi zakonodavnog procesa, kada ministri obično samo parafiraju sporazum, veoma je neobično i, zapravo, predstavlja kršenje dugotrajnih normi EU, navodi "Politiko".

Zastoj u usvajanju zakona o obnovi prirode "pokreće ozbiljna pitanja o doslednosti i stabilnosti procesa donošenja odluka u EU", rekao je evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus, nakon što ministri životne sredine nisu mogli da se dogovore oko regulative.

- Sada se vraćamo nazad, nakon što smo pronašli najfleksibilniji mogući sporazum i rešili sve naše brige – veoma mi je teško to da prihvatim - kazao je on.

Ako se EU norme više ne primenjuju, postoji zabrinutost oko toga šta to znači za budućnost zakonodavstva EU nakon izbora u junu. EU se dugo oslanjala na stvaranje konsenzusa među različitim političkim porodicama i glavnim institucijama – a zatim na pridržavanje tih sporazuma kada budu postignuti.

- Godinama, u ovom parlamentu, imali smo način da radimo zajedno ako smo se rukovali... ostalo je formalnost. Jasno je da poslednjih meseci to više nije slučaj. A, ako evropska unija zemlje i sistemi od kojih smo zavisili, koje smo smatrali dobrom praksom, više nisu stabilni koliko bi trebalo da budu - istakla je članica Evropskog parlamenta Lara Volters.

@alo_portal KAKO MEDIJI SAZNAJU: Ovo je majka male Danke guglala pre i posle nestanka devojčice! #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #foryoupage #fypシ #dankailic #bor #viraltiktok #amberalert ♬ Action Music(853437) - Pavel

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading