PENTAGON OTKRIO Osumnjičeni za ubistvo predsednika Haitija obučavani u SAD
EPA

Neki od osumnjičenih kolumbijskih plaćenika, koji su sada u zatvoru zbog sumnje da su ubili predsednika Haitija Žovanela Moiza, učestvovali su u američkim vojnim obukama i treninzima, rekao je za Glas Amerike portparol Pentagona.

"Istraga o tome traje, nećemo u ovom momentu davati više detalja", rekao je za Vašington post pukovnik Ken Hofman.


Prema navodima Pentagona, Sekretarijat za odbranu organizuje obuke za hiljade vojnika iz Južne Amerike, Centralne Amerike i Kariba svake godine.
Šef policije Haitija Leon Šarl kazao je da je uhapšeno 18 Kolumbijaca u vezi sa ubistvom predsednika.

Predsednik SAD Džo Bajden je rekao da ne želi vojno da se meša u situaciju na Haitiju, ali da će SAD poslati vojnike kako bi čuvali ambasadu. Zvaničnii sa Haitija zatražili su da amerićki vojnici dođu u zemlju, a isti zahtev upućen je i UN.

Žovanel Moiz ubijen je u svojoj kući 7. jula, a njegova supruga Martin je ranjena i oporavlja se u bolnici u Majamiju.

Haićanska policija za sada je uhapsila dvojicu Amerikanaca poreklom sa Haitija, a Gonzales kaže da su SAD spremne da im sude ako su krivi. Dodaje da u istrazi sarađuje i policija sa Floride, odakle su dvojica Amerikanaca.
Najveći broj uhapšenih su Kolumbijci, a ministarka spoljnih poslova te zemlje Marta Lusija Ramirez je rekla da kolumbijska vlada radi na tome da identifikuje počinioce ubistva.
Šef obezbeđenja predsedničke palate Dimitri Herard uhapšen je i ostaće u pritvoru dok ga ne ispitaju u istrazi, rekao je šef policije.
Dodao je da se trenutno ispituje 23 osumnjičenih - dvojica Amerikanaca, trojica Haićana i 18 Kolumbijaca. Trojica osumnjičenih su ubijeni.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoran

17.07.2021 07:18

Ništa lepo od vas amerikanaca nemoze čovek da ocekuje