BELORUSIJA ĆE REAGOVATI NA SVAKU PRETNJU Brani saveznike
EPA/TATYANA ZENKOVICH

Shodno vojnoj doktrini, Belorusija ima pravo da šalje vojne kontingente u prijateljske države sa kojima ima odgovarajuće sporazume zarad održavanja međunarodnog mira i bezbednosti.

Minsk smatra da je upotreba sile protiv bilo koje od država članica Savezne države Rusije i Belorusije zapravo zadiranje u Saveznu državu i "preduzeće odgovarajuće mere odmazde koristeći sve snage i sredstva koja su mu joj na raspolaganju".

Belorusija će agresiju na jednu od država članica ODKB smatrati agresijom na sve zemlje organizacije, zbog čega će državi koja je napadnuta pružiti neophodnu pomoć, uključujući i vojnu.

Shodno doktrini, Minsk koristi vojnu silu kako bi ispunio svoje međunarodne obaveze. Predviđeno je da se za Kolektivne mirovne snage ODKB-a obezbedi kontingent koji će učestvovati u mirovnim operacijama na teritoriji članica te organizacije.

U dokumentu se navodi i da Zapad vodi smišljenu politiku uništavanja integracionih veza u ODKB-u i Saveznoj državi.

Takođe, želja Poljske da bude lider u regionu i politika Baltičkih zemalja usmerena na sukob ukazuju na tendenciju otvorenog mešanja tih država u unutrašnje stvari Belorusije.

Vojske zemalja Istočne Evrope koje imaju intenzivne pripreme mogu da učestvuju u proksi ratu Kolektivnog zapada protiv Belorusije i njenih saveznika, s obzirom da "taj trend povećava verovatnoću da će Republika Belorusija biti umešana u međunarodni oružani sukob", navodi se u dokumentu.

Šta je vojna pretnja za Belorusiju

Belorusija će kao vojnu pretnju shvatiti razmeštanje ili proizvodnju nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje na teritoriji susednih zemalja koje sprovode neprijateljsku politiku prema Minsku.

Kao pretnja će se smatrati i oružani incidenti sa provokativnim ciljevima koji podrazumevaju prodor ilegalnih oružanih grupa u Belorusiju.

Prema doktrini, neposredne pretnje za Belorusiju su objava rata i bez početka sukoba, koncentracija oružanih snaga druge države ili oružane formacije neodređene nacionalnosti u blizini beloruske granice koje imaju stvarnu nameru da upotrebe vojnu silu protiv nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i ustavnog poretka republike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading