TRŽIŠTE POLOVNJAKA STALO Stručnjak za trgovinu automobilima otkrio kad će cene početi da padaju
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tržište polovnih automobila kao da je povuklo ručnu, a tržište novih automobila ubacilo je u treću brzinu. Pandemija, ratni sukobi, inflacija uticali su na cene automobila i u Srbiji, ali i na pad prodaje polovnjaka. Petar Veličković, ekspert kada je trgovina vozilima u pitanju, kaže su u Srbiji preko 60 posto polovnjaka i dalje dizelaši, dok je sutiacija pri kupovini novih automobila drugačija. Mlađe generacije uglavnom se odlučuju za kupovinu vozila sa benzinskim motorima.

"To je podataka koji se ponavlja nekoliko godina unazad, 65 posto svih uvezenih polovnjaka prošle godine koji su prvi put registrovani kod nas su na dizel motore, i oni su po pravilu nešto stariji od 10 godina. Naši vozači se verovatno vode logikom da su ti automobili mali potrošači i da će dugoročno da im se isplate. Međutim, neke okolnosti su se promenile u poslednjih par godina. Znamo da je dizel skuplji od benzina, znamo kakve probleme možemo da imamo kad dođe do kvara na tim motorima, koliko to košta, ali mi i dalje verujemo da će nam se to dugoročno isplatiti", kaže Veličković za Prva TV.

On navodi da je više od polovine novih kupljenih autmobila u prošloj godini na benzinski motor. "Benzinci su sada manji potrošači nego što su bili ranije, manji su troškovi registracije, a na kraju krajeva, manji su troškovi njihovog održavanja. Ali ne smemo da izgubimo još jednu činjenicu iz vida, a to je da nove automobile u Srbiji i dalje uglavnom kupuju pravna lica i kompanije."

Cena i dalje visoka

Neka vozila stoje mesecima u oglasima, pa se stiče utisak da je tržište polovnjaka u Srbiji usporilo, ako ne i stalo."Više je razloga za to. Ljudi su postali malo oprezniji prilikom kupovine polovnjaka zato što imamo jedan trend koji se iz godine u godinu ponavlja. Prvo, imamo taj pad prodaje. Drugo, imamo neku globalnu nesigurnost. Ipak, ukoliko gledamo ukupne rezultate, situacija nije toliko strašna", kaže Veličković i objašnjava da pad prodaje polovnjaka u Srbiji iznosi 2,8 posto u odnosu na 2022. godinu, ali da je 2021. godine pad bio znato viši, iznosio je 15 posto.

"Taj trend se ipak zaustavlja. Ima modela automobila kojima je duže vremena da se prodaju. Neki trgovci pribegavaju taktici da spuste cene tih polovnjaka, da bi mogli da zavrte i obnove svoj vozni park nekom atraktivnijom ponudom", navodi on.

Veličković objašnjava da je cena polovnjaka i dalje visoka zato što trgovci automobima imaju nove dažbine prema državi koje moraju da plate. "Potrebno je uraditi ispitivanje vozila prilikom uvoza da bi autmobil mogao prođe tehnički pregled, ono je koštalo 7.000 dinara, poskupelo je na 12.000 dinara. Država je našla način da svima naplaćuje ekološku taksu, koja iznosi 14-15 dinara po kilogramu. Dakle, troškovi uvoza su porasli za 200-300 evra, u nekim slučajevima čak i više. Pitanje je kada ćemo doći u situaciju da možemo da pričamo o padu cena polovnjaka kod nas", zaključuje ekspert.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading