automobil
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jedna od veoma čestih grešaka koju ponavljaju svi vozači odreda jeste da nakon duže ili brže vožnje, kad stignu do odredišta, ugase odmah motor. Znate li zašto je to ogromna greška? Tokom intenzivne vožnje, turbopunjači i motor se znatno zagrevaju, prenoseći toplotu na ulje i druge vitalne komponente sistema. Ova temperatura može biti izuzetno visoka, posebno u delovima kao što su turbopunjači koji nastavljaju da zadržavaju toplotu čak i nakon što je vozilo zaustavljeno. Ako odmah ugasite motor, cirkulacija ulja se prekida, a preostala toplota može uzrokovati oštećenja ili prekomerno trošenje delova.

Zato je važno da, nakon što parkirate vozilo, ostavite motor da radi na minimumu nekoliko minuta. Ovo omogućava da se hladnjak i ulje nastave da cirkulišu kroz motor, efikasno prenoseći toplotu od ključnih komponenata i dopuštajući sistemima da se postepeno ohlade. Ovaj postupak, omogućava turbopunjačima i motoru da smanje temperaturu na siguran nivo pre gašenja, čime se smanjuje rizik od oštećenja

Osim toga, ovakav način postupanja sa vozilom doprinosi očuvanju zdravlja ulja u motoru. Ulje koje se pregreje može da izgubi svoje sposobnosti i postane manje efikasno, što dodatno ugrožava komponente motora koje zavise od njega a doprinose zaštiti od habanja. Održavanje pravilnog protoka ulja kroz motor nakon zahtevne vožnje pomaže u očuvanju njegovih performansi i pouzdanosti.

Pored toga, treba imati na umu da ovaj princip nije važan samo za vozila sa turbopunjačima. Iako su ona posebno osetljiva zbog dodatne toplote koju generišu turbopunjači, svaki motor može imati koristi od nekoliko dodatnih minuta hlađenja pre nego što se ugasi. To pomaže u smanjenju termalnog stresa na motoru i njegovim komponentama, doprinoseći dužem veku trajanja vozila.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading