Pomoć
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Jedna od najpotresnijih priča potiče iz pisma Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, gde majka upućuje kletvu svom sinu, a ta kletva se ispunjava na njegovom svadbenom danu.

Ona glasi ovako: 

"Sine - nesine, kako ja kukala danas, tako ti kukao na tvоj najveseliji dan!"

Majčina kletva sinu, rođena iz bola i očaja, ispunila se na njegov svadbeni dan, koji je trebalo da mu bude i najradosniji. Smrt koja ga je zadesila kao posledica "zalutalog" metka simbolizuje cenu nepoštovanja roditelja.

majka

Shutterstock

 

Pored ove priče, u srpskoj tradiciji poznata je i Lazareva kletva, koja je trajna, zavetna i univerzalna. Izgovorena na Kosovskom boju 1389. godine, ona je postala simbol srpskog otpora i vere.

U pesmi „Kneževa večera“, direktna kletva je kraća:

,,Ko ne dođe na boj na Kosovo, Od ruke mu ništa ne rodilo: Ni u polju bjelica pšenica, ni u brdu vinova lozica!“

U narodu postoji verovanje da Kneževa kletva još nije skinuta sa srpskog naroda. Iako se u smatra da kletva važi do šestog kolena, a da je sedmo oslobođeno, Lazareva kletva je trajna, zavetna i univerzalna.

Ove priče nas podsećaju na moć reči i kletvi, ali i na važnost poštovanja i ljubavi prema roditeljima. Kroz njih se prenosi poruka o odgovornosti, saosećanju i ljubavi prema najbližima, podsećajući nas da su porodične veze temelj našeg identiteta i snage.

(stil.kurir.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading