auto
Foto: Alo/Foto: Alo/Veljko Petranović

Nemački autoklub (ADAC) objavio je sredinom 2023. godine godišnji izveštaj o kvarovima automobila na putevima.

Izveštaj se bazira na statistici službe pomoći na putu, a obuhvata 132 modela starosti od tri do deset godina. Jedini uslov je bio da navedeni modeli imaju bar 10.000 registracija u jednoj od godina koje se prate.

Najčešći kvarovi

Kao i prethodne godine, najčešći kvarovi su bili na akumulatoru, i to s udelom od čak 46.2 % od 3.49 miliona detektovanih kvarova. Lagani rast broja kvarova na akumulatorima objašnjava se pandemijom, odnosno činjenicom da je više automobila tokom lokadauna stajalo duže vreme, što može biti poražavajuće za električne uređaje.

U svakom slučaju statistika je potvrdila da sa starosti automobila raste kvarljivost, a posebno kod akumulatora kojem je presudna sedma godina. Problemi s alternatorom kreću od četvrte godine, s pumpom za gorivo računajte na probleme od desete godine, dok će se senzor radilice osetno češće kvariti na vozilima starim bar 12 godina.

Napomenimo i da uzroci „kvara“ poput praznog rezervoara goriva i probušene gume nisu uzeti u obzir.

Studija je pokazala da cena ne utiče direktno na pouzdanost vozila.

Najpouzdaniji modeli

U rasponu od 3 do 10 godina starosti najpouzdanijim su se pokazali Toyota Aygo, Audi A1, Renault Captur, Mini, Suzuki Vitara (od 2019. do 2016. godišta), Audi Q3, BMW serije 1, BMW X1, Audi A4, Audi A5, Audi Q5, BMW serije 3, BMW serije 3 coupe, BMW X3, Audi A6 i BMW serije 5.

Osim navedenih, i Dacia Sandero dobila je vrlo dobre ocene u svim godištima, vrlo dobar je i Volkswagen Polo, a samo je 2012. godište ocenu ispod vrlo dobroga. Dacia Duster ima uglavnom ocene dobar, a 2013. godište ocenu odličan. Mercedes-Benz B klasa je vrlo dobra u svim godištima. Mitsubishi ASX je, takođe, odličan i vrlo dobar. Seat Leon je u svim godištima vrlo dobar. Volkswagen Golf je vrlo dobar, osim 2012. kada je – dobar. Kia Ceed se kreće od ocene loše (2012. godište) do ocene vrlo dobar (2019. godište). Mazda Cx-5 je vrlo dobra, osim 2013. godišta kada je dobra.

Škoda Octavia je vrlo dobra, osim 2013. i 2012., kada je dobila ocenu niže, odnosno dobar.

Loše ocenjeni modeli

Modeli koji se nisu proslavili, odnosno nemaju spektakularne rezultate su Smart Forfour, Hyundai i20, Renault Clio, Toyota CH-R, Toyota Corolla, Ford S-Max, Opel Insignia i Volkswagen Sharan. Osim njih, neočekivano se na listu svrstala i Toyota gde je zabeležen veliki broj problema s akumulatorima CH-R-a i Corolle.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading