Suđenje Draži Mihajloviću
Foto: Printscreen/youtube.com/YU 0 Laki/Jugoslovenski partizani

Rođena u uglednoj oficirskoj porodici, Jelica je započela svoj život sa perspektivom obrazovanja i sreće. Međutim, ratna stradanja su je nemilosrdno zadesila.

Nakon što je izgubila muža usled tifusa i prošla kroz burnu evakuaciju tokom Prvog svetskog rata, Jelica se suočila sa novim izazovima tokom Drugog svetskog rata.

Hapšena je i šikanirana, preživljavajući nekoliko mučnih boravaka u logoru. Čak su i njena deca, Branko i Gordana, bili zatvarani i progonjeni zbog Dražinog otpora okupatoru.

Nakon rata, Jelica nije dobila pravdu ni mir. Njena odanost Draži Mihailoviću koštala ju je gubitka posla i osude, dok su je pokušaji režima da je iskoriste u propagandne svrhe naterali da odbije ponudu koja bi podrazumevala odricanje od principa i vrednosti za koje se njen muž borio.

Nakon što su joj deca odvedena na Goli otok i Sveti Grgur, Jelica je ostala sama i suočila se sa nemaštinom i osamljenošću. Život je postao borba za preživljavanje, ali ona je sačuvala svoje dostojanstvo i odbila da pristane na kompromis sa svojim ubeđenjima.

Konačno, Jelica je pronašla mir pod krošnjom starog kestena na beogradskom groblju, gde počiva kao svedok vremena punog borbi i patnji.

Njena sudbina svedoči o dubokim ranama koje rat ostavlja na pojedincu i o snazi duha potrebnoj da se izdrži i preživi nepravde.

General Mihailović, iako su ga partizani predstavljali kao zločinca, u svojim poslednjim danima pokazuje dubinu svoje duše i svoje intelektualne radoznalosti kroz čitanje Stendalovog dela "Parmški kartuzijanski manastir".

Ironično, ovaj roman o izgubljenim iluzijama verovatno je odražavao Dražinu introspekciju i suočavanje sa sopstvenom sudbinom dok je čekao sudbinu koju su mu odredili njegovi neprijatelji.

(stil.kurir.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading