Kumrovec
Foto: Shutterstock/Foto: shutterstock.com

Mnogi nisu svesni da su njegovi roditelji sahranjeni u Kupincu i da Tito nikada nije posetio to mesto. 

tito i davorjanka

Foto: Printscreen

 

Ova priča o kupinečkom grobu zapravo podstiče najznačajnije teorije zavere o Brozu, koje tvrde da on možda nije bio zagorski seljak, već ruski plemić ili dete austrijskog grofa...

Kumrovec

Foto: shutterstock.com

 

Jer, zašto nikada nije posetio grob svojih roditelja, kao ni grob svog deteta? 

Pre više od 90 godina, u toku noći, na kupinečkom groblju dvojica muškaraca kopala su malu raku, dovoljno veliku za nedavno napravljeni dečji kovčeg. Celo mesto je spavalo, pa su bili sigurni da neće biti otkriveni.

Seljak Franjo Bistrica pomogao je svom prijatelju da napravi kovčeg i pomaže u kopanju rake. 

Godina je bila 1920. Dvojica muškaraca su tajno sahranjivala tek rođenog dečaka, sina prijatelja Franje, koji će kasnije postati poznat širom sveta kao Josip Broz, poznatiji kao Tito. Dečaka nisu mogli legalno da sahrane jer nije bio kršten, a crkveni autoriteti nisu dozvoljavali sahranu nekrštenog deteta na groblju. Ipak, Tito nije dopustio da ga to zaustavi.

Sahranio je svog sina, ali nije obeležio njegov grob. Nekoliko dana kasnije, došao je u Kupinec, selo kod Jastrebarskog, gde su mu se roditelji doselili iz Kumrovca.

Kumrovec

Foto: shutterstock.com

 

Titov otac Franjo dobio je kuću 1912. godine od banke za koju je radio, a koja je imala posed u Kupincu, uglavnom šume u kojoj je Franjo bio šumar.

Tito je došao iz Rusije, a s njim je došla i njegova prva supruga Pelagija. U knjizi Vladimira Dedijera "Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita" postoji Brozovo svedočenje o povratku u domovinu.

tito

Foto: Shutterstock

 

 

Stigao sam tamo jedne noći i zatekao oca i jednog od svoje braće za večerom. Rekli su mi da je moja majka Marija umrla 1918. godine. Samo nekoliko sati kasnije, moja žena je rodila naše prvo dete, sina. Nažalost, on je preminuo nakon samo dva dana", svedočio je Tito.

Međutim, iako se Kumrovec i dalje smatra poznatim rodnom mestom Josipa Broza Tita, Kupinec je gotovo zaboravljen. Kamena ploča ispod koje su sahranjeni ostaci njegove majke Marije, oca Franje i sestre Tilde, dobro je očuvana.

O njoj brinu komunalni radnici, dok su u bivšoj Jugoslaviji tu brigu preuzimali vojnici Jugoslovenske narodne armije (JNA). Privlači pažnju očigledna razlika u tretmanu pojedinih članova Titove porodice, piše kurir.rs

Na vrhu ploče najvećim slovima stoji natpis "Titova mama". Ipak, Franji se na ploči obraća kao "otac", a ne kao "tata". Ovo nije neuobičajeno, s obzirom na to da Tito nikada nije oprostio ocu vezu s jednom udovicom nakon majčine smrti. Ipak, postavlja se pitanje da li su u tom grobu zaista pravi roditelji bivšeg maršala?

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading