ZVANIČNO MAJKROSOFT PRETEKAO EPL Vratili se na vrh, ponovo najvrednija svetska kompanija
Foto: Youtube/Printscreen

Na trgovanju na Vol Stritu do 10:30 časova po istočnoameričkom vremenu, Majkrosoft je imao tržišnu kapitalizaciju u iznosu od 2,45 biliona dolara, dok je Eplova iznosila oko 2,41 biliona dolara, javlja CNBC.

Epl je izvestio u četvrtak uveče da je periodu jul-septembar, što je četrvti kvartal u kompanijskoj fiskalnoj godini,ostvario prihode u iznosu od 83,4 milijarde dolara zbog problema u lancu snabdevanja. Na Vol Stritu se predvidalo da će iznositi 84,3 milijarde.

Glavni izvršni direktor Epla Tim Kuk je rekao da je manjak prihoda procenjen na šest milijardi dolara, i da očekuje da će se problemi u lancu snabdevanja pogoršati u tromesečju oktobar-decembar.

Mada je Eplova prodaja ajfona porasla za 47 posto u odnosu na prethodnu godinu, i ona je podbacila u odnosu na očekivanja analitičara.

S druge strane, Majkrosoft je ovih dana objavio da je ostvario za 22 posto veće prihode tokom svog prvog fiskalnog kvartala u odnosu na isti period prošle godine, što je bio najbrži rast od 2018. godine.

Majkrosoftove akcije su na današnjem prepodnevnom trgovanju skočile za skoro 47 posto, dok su Eplove porasle za oko 11 procenata.

Epl je prva kompanija na svetu koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1,0 bilion dolara 2018. godine, i prva koja je probila nivo od 2,0 biliona dolara lani..

Majkrosoft je prošle godine uspeo na kratko da nadmaši Epl po tržišnoj kapitalizaciji, pošto je pandemija izazvala haos u lancima snabdevanja, A u junu ove godine je dostigao tržišnu vrednost od 2.000 milijardi dolara nakon što je prvi put u pet godina objavio prvo veliko ažuriranje svog Vindouz programa, navodi CNBC.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading