SRBI POSLALI JASNU PORUKU KURTIJU Drecun: "Nema ni D od lažne države Kosovo"
TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Drecun je za RTS rekao da je na jučerašnjim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji ispoljeno gotovo puno jedinstvo srpskog naroda i rešenost da se suprotstavi Prištini, jednostranim potezima, nasilju i etnički motivisanim napadima.

Naglasio je da su opštine veoma važne za život ljudi, jer se preko njih uređuje ono što građanima svakodnevno treba.

"Preko opština se ostvaruje i pomoć države Srbije srpskom narodu i nećemo odustati od zahteva da se formira Zajednica srpskih opština. Bitno je da Srpska lista, kao što je i uradila, zadrži vlast u svim opštinama koje su predviđene da budu u sastavu ZSO", objasnio je Drecun.

On je ocenio da je velikom izlaznošću sa severa KiM poslata veoma jasna poruka Aljbinu Kurtiju da su to srpske opštine u kojima, kako kaže, "nema ni D od lažne države Kosovo".

"Te opštine na severu su veoma važne i kao logistička podrška suprotstavljanju jednostranim akcijama Prištine. Kada sve rezultate sagledate, vidite da su izbori bili itekako značajni i da je pobeda Srpske liste nešto što obećava da će srpski narod uspeti da opstane", istakao je Drecun.

Dodao je da ga zabrinjavaju podaci koji govore da je Priština pojačala policijski i obaveštajni rad na severu Kosova i Metohije, sa ciljem da registruju nosioce minulih protesta, kada su mnogi Srbi ranjeni, s namerom da krenu u njihovo hapšenje.

"Moguće je da imaju obaveštajnu podršku pripadnika Kfora jer oni su na severu, kako kažu, inteligentno prisutni, što znači da imaju formiran obaveštajni bataljon u kojem se nalazi tridesetak obaveštajnih oficira Velike Britanije i oni svakako prikupljaju te informacije i opravdana je sumnja da mogu da ih podele sa Prištinom", rekao je Drecun.

Upozorio je da bi došlo do nove destabilizacije na Kosovu i Metohiji ako bi se Priština odlučila na novi korak - hapšenje učesnika protesta.

"Mislim da je Kurtiju ovo veoma jasna poruka od Srba, posebno na severu, da ne pokušava nikakve akcije jer će se suočiti sa veoma snažnim otporom srpskog naroda", naglasio je Drecun.

On smatra da je "Samoopredeljenje" premijera privremenih institucija samouprave u prištini Aljbina Kurtija doživelo debakl na izborima, iako će možda u drugom krugu njegovi kandidati uspeti da dođu na vlast u većem broju opština nego do sada.

"U prvom krugu su mu Albanci jasno poručili da ništa nije uradio od onoga što je obećavao i da mu nije prošla priča sa namernim povećavanjem tenzija prema srpskom narodu", smatra Drecun.

On je ocenio da Kurti incidentima pokušava da pokaže da ima političku kontrolu na severu KiM i da može da upadne kad god hoće, sa kojim god snagama hoće i da radi šta god hoće.

Prema rečima Drecuna, Kurti tako onemogućava nastavak dijaloga i postizanje bilo kakvog napretka. Drecun takođe smatra da su te aktivnosti usaglašene sa nekim vodećim zapadnim državama.

Drecun je ocenio da SAD imenovanjem Kristofera Hila za ambasadora u Srbiji pokazuju da pridaju veći značaj Zapadnom Balkanu nego što se to do sada tumačilo i da će ambasada SAD u Beogradu biti regionalni centar za ključna pitanja.

Izrazio je zabrinutost što je Hil naslednik, kako je rekao, "buldožer diplomatije" Ričarda Holbruka, koja ne pokazuje mnogo tolerancije za interese Srbije.

"Posebno zabrinjava, a svakako je povezano sa američkom politikom i politikom nekih drugih zapadnih zemalja, izjava Edija Rame koji je prvi put rekao da želi ujedinjenje Kosova i Albanije. Neko ga je ohrabrio i neki razvoj događaja ohrabruje Albance da idu na dalje zaoštravanje situacije", istakao je Drecun.

Komentari (0)

Loading