Drecun: Međunarodnoj zajednici je jasno da Aljbin Kurti generiše probleme na KiM
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković

On je, gostujući na televiziji Pink, istakao da onemogućavanje normalnih uslova za život Srba na KiM znači pokušaj promene etničkog sastava stanovništva na tom delu teritorije.

- Znate, postoje dva načina etničkog čišćenja. Jedan je uz brutalnu upotrebu sile. Ako bi to pokušao, onda mu je neizvesno kako bi reagovao KFOR. Naišao bi sigurno na snažne osude u međunarodnoj zajednici, a ne bi bila isključena ni reakcija naših snaga bezbednosti, ako bi pretio neki opasan pogrom srpskom narodu - rekao je Drecun, a preneo Tanjug, i naglasio da to predstavlja veliki rizik za Aljbina Kurtija.

- Zato se odlučuje za ovu drugu varijantu etničkog čišćenja, koja pretpostavlja terorizam i konstantni teror na Srbima - ističe on.

Drecun se osvrnuo i na navode da Nemačka planira da poveća broj bezbednosnih trupa na KiM.

- Nije džaba ministar odbrane Nemačke bio u Prištini. Postignuti su neki bezbednosni aranžmani sa Prištinom o kojima ne znamo mnogo, ali Nemačka je jedan od isporučilaca opreme i oružja za tzv. kosovske bezbednosne snage - kazao je Drecun.

Kako je naveo, taj bezbednosni aspekt ukazuje na to da NATO verovatno očekuje neku novu krizu i da mu je potreban veći broj vojnika, ali da je u našem interesu da sačuvamo mir.

- Rešavanje kosovskog pitanja na politički miran način pruža nam mogućnost da pomognemo srpskom narodu da opstane. Svaka destabilizacija smanjuje broj Srba na Kosovu i Metohiji - naglasio je Drecun dodavši da su nam glavni saveznik u tome Sjedinjene Američke Države.

- Znate, kad imate problem, kome se obraćate? Jedini koji mogu da utiču pritiskom na to su Amerikanci - rekao je Drecun.

On je istakao da je za nas veomo značajno upozorenje koje je Kurtiju uputio pomoćnik državnog sekretara SAD-a Džejms O'Brajan.

- Oni su u više navrata upozoravali da ponašanje Kurtija remeti partnerstvo između Vašingtona i Prištine i da on onemogućava Vašingtonu da deluje na međunarodnom planu u korist Prištine - rekao je Drecun.

Kako je naveo, da bismo gradili što uspešniji odnos sa SAD-om treba da shvatimo glavni pravac njihovog geopolitičkog delovanja i da jačamo bilateralnu i vojnu saradnju.

- Ne možete politiku i interese države gradite samo na emocijama, na nečemu što su stereotipi, na nečemu što predstavlja tradiciju. To je dobra osnova, ali morate i da se okrenete ka nečemu što je novo. Da na tom novom prostoru, ako treba eksperimentišete, ali nikako ne smete da budete zatvorenog uma - zaključio je Drecun.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading