Milovan Drecun
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Drecun je, govoreći o potezu prištinske delegacije i Vjose Osmani koji su doveli žene žrtve silovanja na sednicu Saveta bezbednosti UN, kazao da je to nameštanje zamke za Srbiju.

"Vi imate sinhronizovane kampanje režima Aljbina Kurtija i iz Sarajeva kojima se propagira genocid u Srebrenici i na Kosovu. Priština želi da prikaže Srbiju kao zločinačku državu sa krajnjom idejom da to naplati. Otuda i potez Vjose Osmani da na sednicu SB UN dovede žene koje su silovane", tvrdi Drecun.

Naveo je brojne primere silovanja koja su počinili pripadnici OVK-a, a o kojima se ne govori.

"Teroristička OVK je silovala prvenstveno Srpkinje ali i Romkinje, Bošnjakinje i Albanke. Najveći problem je što su mnoge od njih potom i ubijene. Vjosa Osmani uopšte ne govori o silovanjima OVK, kao i o kidnapovanju više od 1.500 Albanaca tokom 1999. godine i po dolasku Kfora. To što je Vjosa Osmani uradila u Savetu bezbednosti UN nije samo njena odgovornost, već i zemalja koje su joj to omogućile", rekao je.

Kako kaže, pitanje je da li će većina zemalja spremno da glasa protiv rezolucije o Srebrenici ili da bude uzdržana, ali ako bude izglasana ta rezolucija, ona svakako neće doprineti pomirenju.

Sastanci koje predsednik Srbije i srpska delegacija vode u Njujorku veoma su važni, dodao je Drecun i naveo da rezolucijom o Srebrenici koja se protura, cilj je da se srpski narod prikaže kao zločinački.

"Vodeći stručnjaci za genocid kažu da se u Srebrenici to nije dogodilo", napominje Drecun i dodaje:

"Genocid po definiciji podrazumeva nameru da se uništi ceo jedan narod ili etnička grupa, a toga nije bilo. Nije bilo  sličnih događaja po Bosni, pa su Amerikanci za potrebe Haškog tribunala uveli pojam 'lokalnog genocida'."

Međutim, ni to nije tačno, istakao je Drecun ukazujući da je više od 20.000 žena, dece i staraca želelo da pređe iz Srebrenice na teritoriju pod kontrolom bošnjačkih snaga te da postoje spiskovi tih ljudi kojima je omogućen prelazak na tu teritoriju.

"O kakvom genocidu se onda tu radi? Ali pitanje je da li je većina zemalja spremno da glasa protiv te rezolucije ili da budu uzdržani. Ta rezolucija ako bude izglasana nikako neće voditi pomirenju, a nepoštovanje i neravnopravni tretman prema svim žrtvama ostavlja dubok trag i uznemirenost kod naroda čije se žrtve ne poštuju", rekao je Drecun.

RTS 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading