PRLJAVA TAKTIKA VELJINOG KLANA Otkazuju, odugovlače, a jedna stvar im nikako ne ide u korist
Foto: Alo.rs

Mogućnošću da otkaže punomoćje advokatima ozloglašeni klan poslužio se i ranije, na samom početku suđenja, kada su u više navrata, na čelu sa Markom Miljkovićem Mesarom davali otkaze advokatima, pa ih ponovo unajmljivali.

Samim tim, kada se osvrnemo na ceo ovaj proces nameće se jedno pitanje - Da li su postupci krvavog klana samo prljava taktika za odugovlačenje postupka i strah od svedočenja žrtava?

Velja Nevolja i "izraz bunta"

Tokom suđenja koje se održalo u sredu na samom kraju pretresa za reč se javio Velja Nevolja, koji je otkazao svoje advokate.

Nakon njega, za reč su se javili i okrivljeni Nebojša Janković i Nemanja Đurić, koji su se pridružili svom šefu i otkazali svoje advokate.

- Otkazaću punomoćje svim svojim braniocima. Kada sam prošli put nešto rekao odustali su od Spasojevića hajde da vidimo šta će sada da se desi. Da li ćemo da čekamo ili da mi date advokata po službenoj dužnosti pa da pomerimo suđenje videćemo, ali ja ne odustajem od svojih zahteva - rekao je Belivuk.

Na pitanje sudije da li odmah mogu da izaberu drugog branioca, Velja Nevolja je rekao da nije otkazao advokate, jer ne rade svoj posao ili su nešto pogrešili, već da je to njegov "izraz bunta".

Zbog ovog postupka vođe klana, naredna suđenja su otkazana, a sledeće koje će biti održano jeste tek krajem avgusta.

Namerno odugovlačenje suđenja klanu Velje Nevolje?

Postavlja se pitanje - šta grupa želi da postigne ovim postupcima i da li zaista nešto mogu da urade u svoju korist ili je u pitanju samo puka prljava taktika, zarad pravljenja većeg cirkusa i ubiranja pažnje javnosti?

U pitanju je kriminalna grupa koja zajedno sa okrivljenim saradnicima broji više od 30 članova, te suđenje samo po sebi ima da potraje, a za svakog novog branioca koji bi se u sred suđenja uključio u predmet koji ima dokaze na hiljadu strana potrebna je ozbiljna priprema koja može trajati i mesecima.

Postupajuća sudija, predsednica sudskog veća, naredne godine bi trebalo da ide u penziju, te ukoliko se ovim tempom suđenje nastavi - svako malo podnošenje zahteva za izuzeće sudija i tužilaca, otkazivanje punomoćja, suđenje se do njene penzije neće završiti, zbog čega će ceo proces morati da počne ispočetka. A suđenje potrajati bez presude možda i godinama.

Kako priča sagovornik "Blica" iz oblasti pravosuđa, u ovom slučaju taktika odbrane nije logična, s obzirom na to da im odugovlačenje nikako ne ide u korist.

- Oni su optuženi za dela koja ne zastarevaju, tako da ne mogu da idu na to. Oni se nalaze u pritvoru, gde su uslovi stroži nego u zatvoru, tako da je i to razlog da ne odugovlače - priča sagovornik "Blica".

Nakon što su članovi kriminalne grupe izneli odbrane, a okrivljeni saradnici Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević dali iskaze, na red je došlo svedočenje jedine preživele žrtve - mladića I.S., kojeg su oteli, mučili i silovali.

Nakon njega, trebalo bi da svedoče porodice ubijenih žrtava.

Velja Nevolja se plaši svedočenja porodica ubijenih?

Kako za "Blic" navodi, Dejan Radenković bivši funkcioner MUP, jedan od razloga zbog čega su se okrivljeni odlučili za odlaganje postupka jeste kako bi kupili vreme da pred sudom na krenu svedočenja jedine preživele žrtve i sedam porodica, sedmorice ubijenih muškaraca

- Ovo je definitivno taktika da bi se odugovlačilo i da ne bi došlo do svedočenja žrtvi i porodica. Obično su ta svedočenja emotivna i ostave jak utisak na sudije i na javno mnjenje. Oni taktički smatraju da treba da odlože taj čin, jer misle da u ovom momentu to za njih nije dobro - priča za "Blic" Radenković.

Ono što je izvesno jeste da okrivljeni odlažu kako bi se bolje pripremili za njihovo ispitivanje. Do sada su se suočili sa okrivljenim saradnicima, sa kojima su nekada radili i koje poznaju. Ipak, ispitivanje žrtava je mnogo zahtevnije i njihova reč donosi drugačiji smisao i utisak na javnost.

- Obično u tim sudskim postupcima advokati sami savetuju da se postupak odugovlači. Ovo svedočenje će imati drugačiji efekat na sve. To su ljudi koji su izgubili nekog svog - komentariše Dejan Radenković.

Izvor "Blica" iz pravosuđa navodi da se ovoj taktici može stati na put i da za to postoji rešenje, koje je već primenjeno u suđenju Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženima.

- Tada je Mišković otkazao punomoćje svom advokatu, pa mu je dodeljen branilac po službenoj dužnosti, koji je ostao u timu odbrane i kada su ponovo angažovani izabrani advokati. Na taj način se onemogućava da optuženi manipulišu sa otkazivanjem punomoćja advokatima jer, pred zakonom, sve vreme imaju odbranu - priča naš sagovornik.

Iznosili primedbe na nekadašnje "kolege", ali ništa nisu rekli

Uoči svedočenja I.S. okrivljeni su imali priliku da iznesu svoje primedbe na iskaze njihovih dojučerašnjih kolega, koji su odlučili da ih izdaju, u zamenu za manju kaznu zatvora.

Belivuk je za tu posebnu priliku pripremio ispisanu čitavu svesku, dobio je sate i sate da iznese svoje primedbe, ali čini se da ključne stvari javnost nije čula.

Okrivljeni su se fokusirali na sitnice, na sve načine su pokušali da diskredituju svoje stare saučesnike.

Misteriozno pismo deo taktike klana?

Okrivljeni Nemanja Đurić na prethodnom suđenju izneo je tvrdnju da je u pritvoru primio pismo bez povratne adrese, u kojem se navodno vrši pritisak na njega, kako bi postao četvrti okrivljeni saradnik.

- Pritvorenici ne mogu da dobiju pisma tek tako, iz bezbednosnih razloga sve što stiže prolazi kroz proveru. Pisma pritvorenika se otvaraju, kako bi se sprečile različite zloupotrebe. Okrivljeni ima pravo da se brani kako želi, pa i da laže. On je mogao da napiše pismo i sam sebi - kaže izvor "Blica" iz pravosuđa.

Inače misteriozno pismo, Đurić je navodno primio nakon što je Belivuk na jednom od prethodnih ročišta istakao kako ima informacije da tužilaštvo nagovara i četvrtog člana klana da sarađuje sa njima.

- Izvodite jednog po jednog okrivljenog i gledate ko će vam biti svedok i ispričati sve ono što ova trojica nisu. Navodno kao ide kod lekara, psihijatra, sve mi to znamo. Ali ono što je ključno jeste da se taj svedok nećka jer mu je puno 18 godina za dela koja navodno treba da prizna, pa hoće manje godina za dela koja se nisu desila - rekao je Belivuk.

Odlagan i početak suđenja, Miljković se igrao sa advokatima

Na samom početku suđenja, martu 2022. godine Velja Nevolja, Marko Miljković i još 29 njihovih saradnika pojavilo se prvi put pred sudom. Međutim, samo na kratko, jer pripremno ročište je odloženo iz razloga što su branioci ovog klana tražili izuzeće postupajućeg sudije, tužioca, ali i one na višoj instanci.

Ovaj njihov zahtev iako je odbijen, pomerio je početak pripremnog ročišta za naredni mesec, odnosno april. Međutim, ni tada nije održano.

Naime, u periodu između dva pripremna ročišta lisice na ruke su stavljene advokatu Dejanu Lazareviću, čoveku koji je zastupao vođe klana, zbog sumnje da je sarađivao sa kriminalnom grupom Darka Šarića. Veljko Belivuk i Marko Miljković, ali i veliki broj osumnjičenih njihovih saradnika ostalo je bez prvog branioca, sa kojim su pripremali odbranu, te je sud ponovo odložio iznošenje predloga za izvođenje dokaza tokom postupka, ovaj put kako bi se osumnjičeni odlučili i izjasnili o tome ko će da ih sada zastupa.

I taman kada se pomislilo da će pripremno ročište konačno početi, iz trećeg puta, to se nije dogodilo. Marko Miljković je u maju mesecu, odmah po početku zakazanog ročišta, uzeo reč za govornicom i rekao da otkazuje punomoćje advokatu.

Kako je "Blic" pisao, on nije želeo da ga zastupa niko drugi nego uhapšeni Dejan Lazarević.

Ponovo je sudsko veće otkazalo ročište, a novo zakazalo mesec dana kasnije.

Marko Miljković i tada je krenuo sa opstrukcijom procesa. U datom periodu našao je novog branioca, koji je odmah tražio da se ročište odloži "jer nije imao vremena da se pripremi".

PRLJAVA TAKTIKA VELJINOG KLANA Otkazuju, odugovlače, a jedna stvar im nikako ne ide u korist

Foto: Alo.rs

 

 

Sud je zbog toga doneo odluku i privremeno razdvojio postupak u odnosu na Marka Miljkovića, nakon čega se Belivuku naprasno slošilo.

On je vraćen u ćeliju, pa je postupak i u odnosu na njega privremeno razdvojen.

Međutim, ubrzo su se ponovo našli sa svojim saradnicima za istom optuženičkom klupom i u julu, četiri meseca od prvog zakazanog ročišta oni su se konačno našli pred optuženičkom klupom.

Podsetimo, grupa čije su vođe Veljko Belivuk i Marko Miljković je optužena za sedam monstruoznih ubistava, otmicu, silovanje, kao i za drogu i oružje. Suđenje je počelo u oktobru, a od samog početka je počelo burno - sa prekidima, otkazivanjem punomoćja advokatima, kao i svađama u sudnici.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading