OGLASILA SE TURSKA POLICIJA O UBIJENOM VOĐI ŠKALJARACA Vukotić operisao lice, pa u Tursku ušao sa lažnim pasošem koji je nabavio na Kosovu
Printscreen

Jovan Vukotić, vođa "škaljarskog klana" koji je 8. septembra ove godine ubijen u Istanbulu, na teritoriju Turske ušao je s falsifikovanim dokumentima koje je nabavio na Kosovu, a prethodno je podvrgnut operaciji izmene lica, saopšteno je iz turske policije.

Turska Kancelarija policije za bezbednost, borbu protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala (KOM) oglasila se vezi vođe škaljarskog klana Jovanom Vukotićem. Naveli su da je, iako su se o njemu oglašavali i ranije, bilo neophodno objaviti nove informacije zbog, kako su naveli, "upornog dezinformisanja".

Žrtvu ugostio u kući, pa izrešetao na rastanku! - Alo.rs

 

Podsetili su kako je vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić, koji je bio stanovnik Srbije i Crne Gore uhapšen 8. septembra 2018. uhapšen u Antaliji, po crvenoj poternici.

Dva dana kasnije je, iz sigurnosnih razloga, sa vrećom preko glave predat zameniku ministra unutrašnjih poslova Srbije s još pet službenika u pratnji.

Nakon što je potom proveo 15 meseci u zatvoru u Srbiji, predat je Crnoj Gori gde je opet nakon kraćeg boravka u zatvoru pušten na slobodu u julu 2020. godine.

Iz turske policije navode da su ove informacije dobili pisanim putem od relevantnih zemalja nakon što je Vukotić ubijen u oružanom napadu u Istanbulu, 8. septembra ove godine.

Navedeno je da je Vukotić ilegalno ušao u Tursku s pasošem koji je nabavio na Kosovu pod lažnim imenom, a nakon što je podvrgnut operaciji izmene lica.

U akcijama sprovedenim 12. i 19. septembra, u okviru istrage nakon ubistva Vukotića, privedeno je 20 osumnjičenih, među kojima je 13 osoba određen pritvor, uključujući tri pripadnika "kavačkog klana".

Veštačenje telefona ubijenog Crnogorca i uhapšenog Kikinde - Alo.rs

- Poznata je činjenica da u našem globalizovanom i tehnološki razvijejajućem svetu, vođe i članovi kriminalnih organizacija ne mogu da nađu sklonište u zemljama u kojima se bave kriminalnim aktivnostima, pa ilegalno prelaze u različite zemlje sa lažnim ličnim kartama i pasošima - navodi se u saopštenju.

Navodi se da su od 2018. godine uhapsili i izručili 15 osoba - vođa i članova kriminalnih organizacija iz drugih zemalja. Turskoj je, dodaju, izručeno 12 osoba, među kojima su vođe i pripadnici kriminalnih klanova iz Severne Makedonije, Gruzije, Albanije i Nemačke. Isto tako su mnogim državama izručena brojna lica, a osim Srbije među državama su Azerbejdžan, Bugarska, Ukrajina, Iran, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Pakistan, Gruzija, Australija.

- U okviru borbe protiv globalnog kriminala, jasno je da turska policijska služba odlučno pristupa ovom pitanju, koje je postalo problem svake zemlje u svijetu, stvarajući nove reflekse poslednjih pet-šest godina, tačnije od 15. jula 2016. U našoj zemlji se vidi da se sa velikom ozbiljnošću nastavljaju napori za izručenjima našoj zemlji kriminalaca koji su nakon počinjenja krivičnih dela pobegli u druge zemlje - piše u saopštenju.

Naglasili su kako incident u slučaju Jovana Vukotića nije u potpunosti shvaćen.

Policija češlja Novi Sad u potrazi za lopovima! - Alo.rs

"Jovan Vukotić je uhapšen i deportovan u Srbiju 2018. godine kao rezultat naših napora, kao deo našeg odlučnog stava u borbi protiv transnacionalnih kriminalnih organizacija. Kao rezultat preduzetih mera u vezi sa ovim organizacijama, on je ilegalno ušao u našu zemlju tako što je promijenio izgled lica i uzeo pasoš druge zemlje pod lažnim imenom. Rad u tom kontekstu nije bio ograničen samo na Jovana Vukotića, već pojedinci povezani sa mnogim važnim kriminalnim organizacijama nisu dobili priliku da se kriju u našoj zemlji i bili su deportovani - poručili su iz MUP-a.

Na kraju su dodali kako će nastaviti sa odlučnim stavom u borbi protiv kriminala i kriminalaca bez obzira na njihovo poreklo.

Specijalni tužilac Saša Čađenović uhapšen u Crnoj Gori - Alo.rs

Podsetimo, Jovan Vukotić je ubijen 8. septembra na autoputu u istanbulskom okrugu Šišli. Vukotić je ubijen dok se nalazio u automobilu sa trudnom suprugom Mašom i maloletnim detetom i vozačem, a smrtonosne hice ispalio je napadač s motocikla kojim je upravljao još jedan saučesnik.

Među uhapšenima za njegovo ubistvo su i Nikšićani Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog klana, i Zdravko Perunović, dok su ostali mahom državljani Turske. Navodno je za to ubistvo plaćeno 1,5 miliona evra.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading