OGLASILA SE TURSKA POLICIJA O UBIJENOM VOĐI ŠKALJARACA Vukotić operisao lice, pa u Tursku ušao sa lažnim pasošem koji je nabavio na Kosovu
Printscreen

Jovan Vukotić, vođa "škaljarskog klana" koji je 8. septembra ove godine ubijen u Istanbulu, na teritoriju Turske ušao je s falsifikovanim dokumentima koje je nabavio na Kosovu, a prethodno je podvrgnut operaciji izmene lica, saopšteno je iz turske policije.

Turska Kancelarija policije za bezbednost, borbu protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala (KOM) oglasila se vezi vođe škaljarskog klana Jovanom Vukotićem. Naveli su da je, iako su se o njemu oglašavali i ranije, bilo neophodno objaviti nove informacije zbog, kako su naveli, "upornog dezinformisanja".

Žrtvu ugostio u kući, pa izrešetao na rastanku! - Alo.rs

 

Podsetili su kako je vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić, koji je bio stanovnik Srbije i Crne Gore uhapšen 8. septembra 2018. uhapšen u Antaliji, po crvenoj poternici.

Dva dana kasnije je, iz sigurnosnih razloga, sa vrećom preko glave predat zameniku ministra unutrašnjih poslova Srbije s još pet službenika u pratnji.

Nakon što je potom proveo 15 meseci u zatvoru u Srbiji, predat je Crnoj Gori gde je opet nakon kraćeg boravka u zatvoru pušten na slobodu u julu 2020. godine.

Iz turske policije navode da su ove informacije dobili pisanim putem od relevantnih zemalja nakon što je Vukotić ubijen u oružanom napadu u Istanbulu, 8. septembra ove godine.

Navedeno je da je Vukotić ilegalno ušao u Tursku s pasošem koji je nabavio na Kosovu pod lažnim imenom, a nakon što je podvrgnut operaciji izmene lica.

U akcijama sprovedenim 12. i 19. septembra, u okviru istrage nakon ubistva Vukotića, privedeno je 20 osumnjičenih, među kojima je 13 osoba određen pritvor, uključujući tri pripadnika "kavačkog klana".

Veštačenje telefona ubijenog Crnogorca i uhapšenog Kikinde - Alo.rs

- Poznata je činjenica da u našem globalizovanom i tehnološki razvijejajućem svetu, vođe i članovi kriminalnih organizacija ne mogu da nađu sklonište u zemljama u kojima se bave kriminalnim aktivnostima, pa ilegalno prelaze u različite zemlje sa lažnim ličnim kartama i pasošima - navodi se u saopštenju.

Navodi se da su od 2018. godine uhapsili i izručili 15 osoba - vođa i članova kriminalnih organizacija iz drugih zemalja. Turskoj je, dodaju, izručeno 12 osoba, među kojima su vođe i pripadnici kriminalnih klanova iz Severne Makedonije, Gruzije, Albanije i Nemačke. Isto tako su mnogim državama izručena brojna lica, a osim Srbije među državama su Azerbejdžan, Bugarska, Ukrajina, Iran, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Pakistan, Gruzija, Australija.

- U okviru borbe protiv globalnog kriminala, jasno je da turska policijska služba odlučno pristupa ovom pitanju, koje je postalo problem svake zemlje u svijetu, stvarajući nove reflekse poslednjih pet-šest godina, tačnije od 15. jula 2016. U našoj zemlji se vidi da se sa velikom ozbiljnošću nastavljaju napori za izručenjima našoj zemlji kriminalaca koji su nakon počinjenja krivičnih dela pobegli u druge zemlje - piše u saopštenju.

Naglasili su kako incident u slučaju Jovana Vukotića nije u potpunosti shvaćen.

Policija češlja Novi Sad u potrazi za lopovima! - Alo.rs

"Jovan Vukotić je uhapšen i deportovan u Srbiju 2018. godine kao rezultat naših napora, kao deo našeg odlučnog stava u borbi protiv transnacionalnih kriminalnih organizacija. Kao rezultat preduzetih mera u vezi sa ovim organizacijama, on je ilegalno ušao u našu zemlju tako što je promijenio izgled lica i uzeo pasoš druge zemlje pod lažnim imenom. Rad u tom kontekstu nije bio ograničen samo na Jovana Vukotića, već pojedinci povezani sa mnogim važnim kriminalnim organizacijama nisu dobili priliku da se kriju u našoj zemlji i bili su deportovani - poručili su iz MUP-a.

Na kraju su dodali kako će nastaviti sa odlučnim stavom u borbi protiv kriminala i kriminalaca bez obzira na njihovo poreklo.

Specijalni tužilac Saša Čađenović uhapšen u Crnoj Gori - Alo.rs

Podsetimo, Jovan Vukotić je ubijen 8. septembra na autoputu u istanbulskom okrugu Šišli. Vukotić je ubijen dok se nalazio u automobilu sa trudnom suprugom Mašom i maloletnim detetom i vozačem, a smrtonosne hice ispalio je napadač s motocikla kojim je upravljao još jedan saučesnik.

Među uhapšenima za njegovo ubistvo su i Nikšićani Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog klana, i Zdravko Perunović, dok su ostali mahom državljani Turske. Navodno je za to ubistvo plaćeno 1,5 miliona evra.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Komentari (0)

Loading