USTANIČKA OPET POD OPSADOM ZBOG BELIVUKOVOG KLANA Pripadnici Žandarmerije pod punom opremom ispred Specijalnog suda (FOTO, VIDEO)
Foto: Alo/Masonri Jošida

Saobraćaj u tom delu Ustaničke bio je privremeno obustavljen dok su policijske marice i džipovi prolazili uz zvuke sirena.

Inače, ispred zgrade u Ustaničkoj, na samom ulazu, postavljena su dvojica propadnika Žandarmerije "pod punom opremom", sa šlemovima i oružjem.

Na optuženičku klupu danas neće sesti zatvorski stražar Željko Kodžić, koji je sklopio sporazum s tužilaštvom i priznao krivicu za nezakonito držanje oružja, na osnovu kog bi trebalo da bude osuđen na dve godine i dva meseca zatvora. On nije oglašen krivim za pripadnost kriminalnoj grupi, a tokom saslušanja je tvrdio da okrivljene ne poznaje, osim što je Belivuka viđao kao pritvorenika u Centralnom zatvoru.

U sud je stigao, u pratnji advokata i Vladislav Đorđević, bivši rukometaš koji se tereti da je bio pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka. U sud je stigla i Slađana Sekulic, jedina žena koja je na optužnici, kao i advokati Jugoslav Tintor, Nikola Ristović, ali i novi Miljkovićevi branioci Gordana Božilović Petrović i Vladimir Petrović.

Stigao je i okrivljeni Vladimir Dimitrijević, koji je pokušao da se maskira naošarima za sunce i maskom.

U sud su pristigli i advokat Nemanja Govedarica, koji brani Dejana Tešića i Goran Petronijević, koji zastupa svedoka saradnika Bojana Hrvatina. Jelena Veličković, udovica Gorana Veličkovića takože je stigla na ročište.

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je izjašnjavanjem o krivici optuženih, nastavljeno pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.


Kako je jedan od advokata rekao novinarima, pripremno ročište je nastavljeno izjašnjavanjem o krivici optuženih.

Optuženi će se kratko izjasniti da li su krivi za krivična dela koja im se stavljaju na teret, posle čega se očekuju uvodna izlaganja odbrane.

Na jučerašnjem pripremnom ročištu pročitana je optužnica do kraja.

Belivuk i Miljković su angažovali nove advokate, Vladu Petrovića i Gordanu Božilović Petrović i oni će ih nadalje zastupati.

Ranije je pripremno ročište odlagano nekoliko puta.

Prvi put je odloženo u martu zbog zahteva za izuzeće postupajućih sudija i tužilaca, a drugi put krajem aprila zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac Belivuka, Miljkovića i drugih optuženih.

Lazarević je uhapšen 14. aprila kao član kriminalne grupe Darka Šarića i on se od tada nalazi u pritvoru.

Prethodno pripremno ročište odloženo je jer je Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i ostao bez branioca, a kojeg mora da ima na ovom suđenju.

Organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, i njeni pripadnici potvrđenom optužnicom terete se za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branooci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilc i sudsko veće.

Na ovom ročištu optuženi će se kratko izjasniti o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.

Nakon što se okonča pripremno ročište, sud će zakazati glavni pretres (suđenje) koje će biti javan, a optuženi će moći detaljno da izlože svoje odbrane.

Na današnje ročište Belivuk, Mikljović i ostali optuženi su privedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu.

Osim pritvorenih, na optužnici se nalazi još pet osoba, od kojih su dve u kućnom pritvoru, a četvorica su odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, od kojih su dvojica dobila status - svedoka okrivljenih.

Sud je nedavno potvrdio drugu po redu optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića i još 10 pripadnika ove grupe kojom se terete za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

I Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

 

Komentari (0)

Loading