Kosta K, masakr
Foto: Alo/Alo Ilustracija

 U međuvremenu smo iz istrage koja je u toku, svedočenja majke, oca i dadilje u policiji, ali i roditelja čija su se deca družila sa dečakom-ubicom, saznali mnogo toga o dečaku-ubici, mada je dosta pitanja i dalje ostalo bez (pravih) odgovora, počev od onog krucijalnog, šta je to, sada već pre skoro dva meseca, “kvrcnulo” u glavi pa je ovaj počeo sa detaljnim pripremama za stravičan zločin.

Javnost je, do sada, već više puta šokirana novim saznanjima o dečaku-ubici, a čini se da je svako naredno bilo dramatičnije i jezivije od prethodnog.

Zato smo vam izdvojili 10 najšokantnijih stvari koje smo saznali o najmlađem masovnom ubici na svetu.

1. Imao je "listu za odstrel"

Kako je policija prvog dana obelodanila, među dečakovim stvarima je pronađen i spisak sa 16 imena (jedno precrtano) dečaka i devojčica koje je planirao da ubije, a neke je čak označio i kao “primarne mete”.

Srećom, mnogi su izbegli tragičnu sudbinu jer tog kobnog dana nisu bili u školi, nisu mu se “zatekli na putu” ili su jednostavno uspeli da pobegnu, poput nekih dečaka iz njegovog VII/2 koji su se spasili iskakanjem kroz prozor učionice.

2. Imao je skice i šeme 

 Koliko se dečak-ubica ozbiljno pripremao za zločin, pokazuju i otkriveni crteži rasporeda prostorija u školi, na kojima se do detalja može videti gde su ulazi, stolovi za dežurne učenike, hodnici, toaleti, kao i pojedinačne učionice.

Na crtežima je označio gde se nalazi koje odeljenje po spratovima, kao i gde su smeštene njegove “primarne mete”.

3. Vešto rukovao pištoljem

Prema podacima iz istrage dečak-ubica je tokom svog krvavog pira ispalio čak 57 metaka iz očevog pištolja, i vešto menjao okvire sa municijom. I pogodio čak 16 pokretnih meta što prema svedočenju Marka Nicovića, bivšeg načelnika beogradske policije, može samo neko ko je veoma dobro obučen za to.

Pištolj je težak za rukovanje i za odraslu osobu, a kamoli za dete - rekao je Nicović.

Za tako nešto nije bilo dovoljno samo par poseta streljani...

4. Imao i Molotovljeve koktele

Osim dva pištolja koja je uzeo iz očevog sefa, kod dečaka-ubice u rancu su pronađena i četiri Molotovljeva koktela koja je nameravao da iskoristi kako bi sprečio da ga policija zaustavi u svom krvavom pohodu.

5. Mirno se predao policiji

Kada je po njegovom mišljenju “obavio zadatak”, dečak-ubica je mirno iz kabineta istorije, hodnikom, krenuo ka dvorištu odakle je nazvao policiju i rekao im šta je uradio.

Ispraznio je oružje i, prema rečima ljudi upoznatim sa slučajem, potpuno smireno dočekao dolazak policijskih jedinica koje su ga razoružale i uhapsile bez otpora.

6. Pucao u svoje najbolje drugare

Među žrtvama, ali i na spisku imena dečaka i devojčica koje je planirao da ubije našli su se mnogi njegovi najbolji drugari, sa kojima se najviše družio i provodio najviše vremena. Na igralištu, u parku, školi, bioskopu...

Prema svedočenju roditelja, među tih 15 imena nalazile su se i neke devojčice prema kojima je, po svemu sudeći, gajio velike simpatije, pa čak možda bio i zaljubljen. Ipak, to po svemu sudeći nije razlog što su od devetoro ubijenih đaka osam bile devojčice.

7. Sa ocem išao na pucanje

Detalj iz istrage koji je šokirao sve koji poznaju dečaka-ubicu i njegovu porodicu bio je da ga je otac već sa 12 godina vodio u streljanu gde je vežbao pucanje, a po jednoj verziji trenirao je i ersoft.

Interesantno je da se on o tome nikada nije hvalio pred drugarima, a skoro niko od porodičnih prijatelja i komšija nije znao da otac, poznati doktor radiolog, u stanu drži poveći arsenal oružja i pride vodi sina u streljanu.

8. Guglao da li će da odgovara

Koliko se dečak-ubica ozbiljno pripremao za zločin, otkrio je podatak da je on, navodno, pretraživao i Guglao da li će i na koji način odgovarati za zločin, pošto još nema napunjenih 14 godina.

Takođe je utvrđeno da je pretraživao i serijske ubice po internetu, gledao serije i filmove o njima, a posebno je bio oduševljen El Čapom, meksičkim kraljem droge i vođom verovatno najsurovijeg Sinaloanskog kartela koji se sumnjiči za stotine i stotine ubistava.

9. Ne pokazuje trunku kajanja

Dečak-ubica, od prvog momenta kada je uhapšen, pa sve do sada, skoro mesec dana koliko se nalazi u izolaciji u bolnici zatvorenog tipa, nijednog trenutka nije pokazao ni trunku kajanja za stravičan zločin koji je počinio u osnovnoj školi na Vračaru, koju je i sam pohađao.

Prema dobro upućenim izvorima iz istrage, on čak nijednog trenutka nije tražio ni da vidi majku, oca ili bilo koga drugog iz porodice. Kako kažu, hladan je, smiren i uopšte mu nisu bili potrebni nikakvi lekovi.

10. Traži da ga puste na slobodu

Vrhunac njegove bahatosti je ponašanje u klinici u kojoj je smešten. Naime, prvih dana je najčešće postavljao pitanja “Kada izlazim?” i “Kakav odjek ima to što sam uradio?”, očigledno očekujući da je postao veliki heroj i da će mu klicati ispod prozora.

Poslednjih nekoliko dana, međutim, otišao je korak dalje, značajno se osilio i pritiska lekare da ga puste na slobodu tvrdeći kako su završili sve preglede.

- Da li danas izlazim - konstantno pita lekare.

Šta znamo o njemu

U jezivom zločinu koji je počinjen 3. maja ove godine, K. K. (13) je umrstio čak 10 osoba, od kojih devetoro učenika i školskog čuvara

Od devetoro đaka koji su bili žrtve dečaka-ubice u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, osam su bile devojčice, a samo jedan dečak

Trinaestogodišnji dečak-ubica (13) nalazi se duže od mesec dana u izolaciji na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu

Pošto nema napunjenih 14 godina, ubica ne može krivično da odgovara, ali može na duže vreme da bude smešten u ustanovu zatvorenog tipa

Otac dečaka ubice, poznati radiolog Vladimir K., priveden je nakon masakra i njemu je na zahtev tužilaštva određen pritvor do 30 dana

Dečak-ubica potiče iz veoma ugledne porodice, otac mu je poznati radiolog, a majka naučni radnik, profesorka mikrobiologije

Trinaestogodišnjak je bio odličan đak, ali je bilo i onih koji su mu se podsmevali i zvali ga štreberom, zbog čega je promenio odeljenje

Dečak-ubica je bio pod pritiskom preterano ambicioznih roditelja koji su ga upisali u muzičku školu, na časove glume, jezika, ali i razne sportove

Kada ga je 2021. udario drugi dečak, van škole, u Tiršovoj mu je urađena psihološka evaluacija i ocenjen je kao izuzetno pametan

Sestra ključni svedok?

Tokom jednomesečne istrage do sada su saslušani otac dečaka, koji se nalazi u pritvoru, majka koja je policiji dala i najviše informacija, dadilja koja je dečaka-ubicu i njegovu sestru (10) godinama čuvala i sa njima provodila čak i više vremena nego rodtelji, te na kraju psiholog i pedagog OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Ipak, poslednjih dana sve se češće spominje sestra dečaka-ubice koja bi mogla da bude ključni svedok za razumevanje svega što se desilo. Naime, treba podsetiti da su njih dvoje delili sobu, da je najviše vremena provodio sa njom, ali i da je dan pre stravičnog zločina bio sa njom kod babe i dede, da bi se u večernjim satima vratili u porodični dom. dečak-ubica se nalazi u izolaciji na klinici za neurologiju i psihijatriju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading