smanjenje cena pijac
Foto: Tanjug/JKP BEOGRADSKE PIJACE/ MIODRAG TODOROVIC (HO)

- Zaprepastila sam se kada su mi tražili 1.600 dinara za kilo, pomislila sam mnogo je i otišla do jednog poznatog trgovinskog lanca. Tamo su bili za 200 dinara jeftiniji, ali druga klasa i pomalo užegli. Šta ću, vratila sam se na pijacu i pazarila.

Pre samo mesec dana kilogram oraha mogao je da se kupi za oko 1.000 dinara, ali sada se gotovo nigde ne mogu naći ispod 1.400.

- Nemamo orahe već neko vreme. Ne znam šta se desava na tržištu. Poslednja cena po kojoj smo ih prodavali bila je 1.900 - kaže prodavačica u jednoj prodavnici zdrave hrane.

Situacija ni na pijacama nije mnogo bolja. Trgovci se žale da ne mogu da ih nabave, a oni koji imaju prošlogodišnje zalihe prodaju ih po 1.500 za kilogram:

- Još malo mi je ostalo, kad to prodam ne znam šta ću. Potražnja je velika, a ponuda nikakva. Imam i za 1.300, ali nisu baš najbolji - priča Nikola prodavac sa jedne beogradske pijace.

Na tezgama širom Srbije poslednjih dana ponuda ovog koštunjavog voća je jako loša, a nema ni otkupljivača. Upućeni tvrde, razlog tome je slab ovogodišnji rod, što može do Nove godine usloviti još veće cene. Već sada se na veliko iz prve ruke pazare za 1.000 dinara po kilogramu, pa dok dodju do domaćica cena im se udupla, piše Kurir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading