SMATRA SE INFUZIJOM ZA ČITAVO TELO Jača želudac, poboljšava probavu i krvnu sliku
Foto: Shutterstock

Ne zaboravite da uberete prve prolećne listove oraha i iskoristite ih za snažan čaj koji čisti celo telo. Može se koristiti najviše 10 dana u proleće!

Lekovita svojstva oraha su poznata mnogima. Orah je magična biljka koja se može koristiti na neverovatan broj načina, ne samo plod, već i ljuske, kora, grane, listovi, deblo.

Ruski naučnik Mičurin nazvao je orah „plodom-kombinacijom“ jer se u orasima koristi sve: i lišće, i pupoljci, i mladi, nezreli orasi, i ljuska mladih orašastih plodova, i zreli plodovi i drvo.

Listovi oraha su takođe izuzetno lekoviti, pa ne zaboravite da uberete prve prolećne listove oraha i upotrebite ih za snažan čaj koji čisti celo telo. List sadrži tanin, žućkasto ulje, kiseline i supstance začinjenog i gorkog ukusa. Od listova se mogu praviti sirupi, ekstrakti, tinkture, kao i boje za kosu i kožu, kozmetičke kreme i ulja za sunčanje.

Listove je najbolje koristiti dok su zeleni i sveži. Listovi oraha takođe imaju insekticidno dejstvo. Sveži listovi oraha svojim jakim mirisom odbijaju mrave, moljce, vaške, stenice i druge insekte.

Čaj od mladih listova oraha u koji se dodaje med koristi se kao sredstvo za detoksikaciju organizma, jačanje želuca i poboljšanje varenja i krvne slike, protiv čireva, grčeva, gnojnih rana, kao i za ispiranje i prekrivanje upaljenih očiju. Savršeno čisti krv, poboljšava metabolizam i leči celo telo.

Listovi oraha sadrže askorbinsku kiselinu, vitamin B1, glikozide, flavonoide, karoten i druge korisne supstance. Toniraju i smiruju kožu, pomažu u zarastanju rana i deluju kao laksativ. Preporučuju se kada ste iscrpljeni, kod dijareje, avitaminoze, zaraznih bolesti. Čaj od listova oraha preporučuje se i dojiljama za povećanje laktacije i sprečavanje mastitisa.

Kako pripremiti i koristiti čaj od listova oraha:

Odvojiti listove oraha od peteljki i osušiti (3-7 dana u zatvorenom i dobro provetrenom prostoru, raspoređeni u tankom sloju, povremeno okrećući, kada se osuše staviti u papirnu kesu).

Ako želite da vratite energiju i ojačate organizam, pijte čaj od orahovog lista 3 do 4 puta dnevno, ali u malim gutljajima i samo po jednu kašičicu.

Evo kako da to uradite: Jednu veliku kašiku suvih listova oraha kuvajte u 400 ml vode oko 15 minuta. Posle toga procediti i piti po jednu supenu kašiku 3 do 4 puta dnevno. Čaj se može koristiti kao tonik za kožu, kao i kao tretman za čišćenje rana.

Čaj od listova oraha za krv, šećer i metabolizam:

Čaj od listova oraha leči i čisti krvne sudove, snižava šećer u krvi i poboljšava metabolizam. U tu svrhu, čaj se kuva na sledeći način: 1 kašiku izmrvljenih suvih listova oraha preliti sa jednom šoljom vrele vode. Ostavite čaj da odstoji jedan sat, a zatim procedite i pijte po pola šolje 4 puta dnevno (znači da treba skuvati 2 šolje ovog čaja).

Odvar od listova oraha:

Za lečenje kožnih oboljenja (ekcemi, lišajevi, gnojni osip) napravite odvar od orahovog lišća tako što ćete 5 kašika mlevenih i suvih listova oraha preliti sa pola litra vode i kuvati na laganoj vatri oko 15 minuta. Kada se ohladi, čaj procedite i nanesite na problematična mesta na koži nekoliko puta dnevno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading