Evri i dolari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Reč je o zemljama čiji su budžetski deficiti prošle godine premašili tri odsto BDP, koliko je određeno pravilima EU.

EK će u junu odlučiti da li će pokrenuti postupke zbog prekomernog deficita (EDP) u svakom pojedinačnom slučaju. Zemlje u evrozoni mogu biti kažnjene novčanim kaznama ukoliko ne koriguju svoje deficite, dok se zemlje izvan evrozone suočavaju se sa rizikom narušavanja reputacije, prenosi Financial Times.

Francuska, Italija i Belgija, čiji su deficiti viši od tri odsto BDP-a i koje nemaju plan povratka u skladu sa pravilima u narednih nekoliko godina, gotovo sigurno će biti sankcionisane. Ova fiskalna pravila bila su suspendovana tokom pandemije Covid-19 i sada se ponovo primenjuju nakon reforme, uključujući i klauzule koje daju više prostora za investicije u odbranu.

Jačanju novih pravila doprinela je i Evropska centralna banka (ECB), koja je saopštila da bi mogla da isključi zemlja čiji je deficit veći od tri odsto iz svojih novih, ali neispitanih programa kupovine obveznica ako ne postupe u skladu sa preporukama EDP.

Neke zemlje, uključujući Španiju i Češku, najavile su da će njihovi deficiti ove godine biti na ili ispod tri odsto, ističući da ne bi trebalo da budu kažnjene zbog privremenog prekoračenja. Poljska i Rumunija, kao i Slovačka članica evrozone, traže izuzeće s obzirom da ih je vojno trošenje izazvano ratom u Ukrajini.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading