cveće
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kroz hrišćanstvo su se do danas očuvala brojna verska verovanja o biljkama, poput onog da se hrast ne seče i da se za Božić unosi grana.

Na krovu kuće postavlja se čuvarkuća ili, pak, perunika, jer štiti od groma. Bagrem se ne sadi u blizini kuće, jer mu je stari naziv bio nerod. Takođe, bagrem ne treba kalemiti. Ako je drvo posečeno jer se osušilo, ili je koren počelo da uništava temelje kuće, možda je vreme da se preoblikuje dvorište i da se prednost daju biljkama koje su poštovali naši preci.

Orah u dvorištu donosi nesreću i smrt. Ne valja orah kraj kuće, i zbog žila i zbog senke koju baca na kuću. Nije dobro sedeti u senci oraha.

Orasi i dud u bašti - ovde su izumrli svi ukućani

Prvo treba posaditi drveće i grmlje, a zatim cvetne biljke. Hrast je najlepši ukras koji dvorište može da ima, jer je kruna lepo razgranata i stvara „gustu” hladovinu. Voli da bude blizu vode, a ovo sveto drvo je simbol dugovečnosti.

Lipa je za Slovene bila sveto drvo, jer je cveće lekovito. Lipa je dobra paša pčelama, a medovina je bila glavni izvor slasti za Slovene. Lipov ugalj prečišćava vodu. Međutim, lipa je zasađena sa strane, blizu, ali ne iznad garniture za sedenje.

Vrba je u vreme kada su kažnjenu decu zvali „mirko“, a grančicama vrbe udarali su decu uz natpis „raste kao vrba“ na Novu godinu, Lazarevu subotu i Cveti. Kora vrbe je lekovita za prehladu.

Glog kao lek za srce i živa ograda

Glog je lekovit za bolesti srca, a ujedno i najmoćniji lek protiv vampira i demona. Ovo je žilav listopadni žbun koji može biti beo, crn ili crven, a bobice se beru kada su zrele i prave džemove, čajeve, sokove... Idealno je da se oblikuje kao živa ograda, a kod sadnje lipe. treba dodati u jamu za sadnju .

Dren prvo cveta u proleće, a u jesen daje zrele plodove. Drenom se za Đurđevdan kite kuće jer je simbol zdravlja, a za Bogojavljenje se deci poklanja cvet drena da bi bila otporna na bolesti.

Jabuka je omiljeno voće, ne jedu se pre Petrovdana i važan su svadbeni detalj. Srbi su oduvek kalemili jabuke, a oni koji to nisu radili nisu smeli da ih seku. Domaća sorta petrovac ima bujno okruglo stablo, a plodovi sazrevaju u julu. 

Srbi su gajili i šljivu na svom imanju i od tada je sačuvana najkvalitetnija sorta za sušenje požegača. Koža sadrži najkvalitetnija eterična ulja.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading