NE SEDITE ISPOD OVOG DRVETA, IZUZETNO JE OTROVNO Mnogi ga Srbi imaju u dvorištu, a ne treba da bude uz domaćinstvo
Foto: RINA

Ovde se radi o jednoj zanimljivoj i korisnoj vrsti drveta: tokom leta, držanje grančice oraha u ruci može pomoći da se oteraju dosadni insekti.

Drvo oraha je visoko cenjeno i danas, pre svega zbog svog ploda koji se može jesti. Orah je poreklom iz Male Azije i može da živi do sto godina. Oduvek se smatrao za robustno i veliko drvo. Visok je oko 25 metara, a širina njegove krošnje dostiže do 20 metara.

Orah je zapravo ogromno drvo koje nije previše zahtevno za uzgoj i dobro raste u različitim uslovima. Ako su uslovi povoljni, brže će dati plodove.

Tokom dugogodišnjih istraživanja, naučnici su otkrili da orah proizvodi velike količine ugljen-dioksida, koji je teži od vazduha i stoga se zadržava ispod njegove krošnje. Ako zaspite pod orahom, koji pruža gustu hladovinu, postoji rizik od gušenja u slučaju mirnog vremena. Razlog?

Orah intenzivno koristi kiseonik i proizvodi velike količine ugljen-dioksida. Ovo drvo takođe sadrži specifična eterična ulja, zbog čega ispod njega često ne raste druga vegetacija. Ako i postoji, to je obično bršljen. Zanimljivo je da ova eterična ulja smetaju i insektima, koji su retki na ovom drvetu.

Ako imate orah u svojoj bašti ili dvorištu, obavezno pokupite opalo lišće. Eterična ulja su prisutna i u listovima oraha; kada padnu na tlo, sprečavaju rast trave i negativno utiču na formiranje humusa, važnog sloja tla bogatog organskim i mineralnim materijama.

Imajući sve ovo u vidu, važno je zapamtiti da orah ne treba saditi blizu kuće. Osim što blokira svetlost, orah ima veoma jak korenov sistem koji može oštetiti beton oko ili ispod kuće. Stručnjaci preporučuju da se orah ne sadi blizu parkinga ili temelja kuće, jer koren može prodirati do dubine od pet metara.

Ako želite da posadite orah, učinite to dalje od kuće, i to u jesen. Tokom vrućih letnjih dana, odmorite se ispod nekog blažeg drveta poput lipe, dok orah treba ceniti zbog njegovog ukusnog ploda. Međutim, ne preterujte sa konzumacijom orahovih plodova, jer mogu imati i opijajući efekat.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading