devojka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Žene u Iranu su poslednjih meseci počele da dižu glas za svoja prava i svetske sile ih podržavaju, ali je malo verovatno da će to dovesti do bilo kakve promene kada je u pitanju njihov položaj.

Zbog rigoroznih pravila koja tamo vladaju, a koja se tiču samo žena, mnogi bivaju kažnjeni i osuđeni na smrt, a drugi, zbog ekstremnih uslova koji vladaju u zemlji, rizikuju i bave se prostitucijom da bi preživeli.

Jedna od njih je i Neda, koja kaže da se duboko stidi onoga što radi, ali da nema drugog izbora. Danju radi kao frizer, a noću se bavi prostitucijom, a razlog je čisto preživljavanje.

"Kada sam počela da radim, imala sam jedva osamnaest godina. U svet prostitucije uvela me je prijateljica, koju sam upoznala po dolasku iz manjeg mesta u Beograd. Zaneo me je život na visokoj nozi, kao i lak način da to toga dođem. Oduvek sam maštala da budem starleta, koliko god to smešno da zvuči drugima. Na početku mi je rečeno da ću po mušteriji zarađivati 100 evra i u mojoj glavi je to bila ogromna suma, budući da sam odrastala u siromaštvu", počinje svoju priču ova devojka i otkriva da joj je prva mušterija bio čovek koji je stariji od njenog oca i satima nakon toga plakala.

"Čim sam krenula ozbiljnije da radim i dobijam preporuke, krenuo je i moj pakao. Kod istog makroa radim više od šest godina, a broj devojaka koje je držao uvek je bio veliki. Nikada nas nije bilo manje od 100. Po načinu na koji su ostale devojke živele, znala sam da će makro kad-tad da preuzme kontrolu i nad mojim životom. Posle samo nekoliko meseci prostitucije, pozvana sam na sastanak s još četiri devojke i tada mi je rečeno da mi je zakazan termin kod zubara, koji će mi ugraditi veštačke zube, kao i da ću nekoliko nedelja posle toga morati da ugradim silikone u grudi. Makro nam je potom naredio da svaka od nas mora da štedi određene pare da bi sebi kupila sat i doprinela elitnijem izgledu. Bila sam srećna zbog toga jer sam dugo izgledala kao devojčica pored ostalih napucanih devojaka", priča ona i otkriva da je s novim zubima, silikonima u usnama i grudima sebi duplirala cenu.

Naime, Neda je razvedena žena i samohrana majka koja je prinuđena da proda svoje telo kako bi prehranila svoje dete i sebe.

Ona je rekla da živi u zemlji u kojoj se privreda urušava i cene svakodnevno skaču, a žene gotovo da nemaju prava. Kaže da se prostitucija dobro plaća i da je već uštedela dovoljno novca da može da planira kupovinu manje kuće u centru grada u kojem živi.

Međutim, cena koju plaća je visoka jer osim što prodaje svoje telo, prodaje i dušu. U Iranu je 2012. godine objavljen plan za borbu protiv prostitucije, koji se smatra zaverom Zapada. Ipak, statistika pokazuje da se sve veći broj mladih bavi najstarijim zanatom na svetu, a ono što je alarmantno je da među njima ima i devojčica od 12 godina. Udruženje Aftab saopštilo je da samo u prestonici ima više od 10.000 prostitutki, od kojih su oko 35 odsto udate žene.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading