LEKARI UPOZORILI NA "TIHI" SIMPTOM TROMBOZE Ako vam se javi iznenadan bol u nozi ili ruci hitno u ambulantu
Foto: Shutterstock

Povećana gustina krvi se poslednjih godina povezuje sa koronom, a postoje neki znaci koji mogu da upozore (bez obzira na to da li ste preležali kovid ili ne) na ovo opasno stanje. Gusta krv vodi u trombozu, tačnije pojavu krvnih ugrušaka a koji mogu da budu fatalni po zdravlje - da dovedu do srčanog ili moždanog udara. 

Britanski lekari su otkrili simptom koji upozorava na ovo stanje i koji bi svakako trebalo da vas podstakne da uradite D-dimer i proverite stanje krvi.

Po mišljenju stručnjaka, najteže je uopšte posumnjati da postoji neki problem. Pacijenti i ne znaju da su u opasnosti, ignoriše signale koje im telo šalje. Jedan od ovih "tihih" simptoma je iznenadni bol u nozi ili ruci.

Ono što je karakteristično jeste da neprijatan osećaj može periodično da se javi i da nestane. Govorimo o slučajevima kada nije došlo do povrede ruke ili noge, kada na njima ne postoje hematomi ili otoci usled fizičke traume. Ovaj simptom se takođe manifestuje na početku formiranja krvnog ugruška, zbog čeg lekari savetuju da se obavezno uradi test gustine krvi i otkloni sumnja. 

Svakako, bol u ruci ili nozi ne mora nužno da znači da je reč o trombozi, ali ako je neprijatnost uporna i traje dve ili više nedelja, trebalo bi da se konsultujete sa specijalistom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading