DR RISTIĆ O TRANSPLANTACIJI Veštačko srce košta 200.000 evra, ali ima jednu manu
Blic: Masanori Jošida

Kada je reč o transplataciji organa, ministarka zdravlja Danica Grujičić nedavno je najavila da je novi zakon spreman i da podrazumeva dobrovoljno davalaštvo organa. 

"Ovo je dobar potez i pokazaće tendenciju da se poveća broj donora", smatra profesor doktor Miljko Ristić, kardiohirurg. On ne veruje da je moguće uzeti od nekog organ ko može da preživi i da je velika razlika između kome i moždane smrti.

"Smrt se ne ustanovljuje samo jednom analizom, nego sa pet. Nemoguće je da su svih pet pogrešnih i tu nema dileme. Imali smo puno kandidata za transplantaciju srca, ali ne možemo da razgovaramo sa pacijentom, koji je u komi, nego sa njegovom rodbinom, ali rodbina pita kako će njemu biti sada u zagrobnom životu, kako će da živi u drugom svetu bez srca. To je jedan od razloga koji se sreću kod ljudi koji nisu edukovani", objašnjava kardiolog i dodaje da je povoljno što se sada pojavilo veštačko srce.

"Potreba za transplantacijom će biti mnogo manja. U pripremi su tzv. biološka srca, a već se ugrađuju mehanička srca, a to mehaničko srce dosta lupa i pravi buku i teško je da se spava sa tim srcem. Bio sam na klinici gde su bila dva pacijenta sa mehaničkim srcima, lupala su tako jako da se taj zvuk čuje već u hodniku. Pisao sam svojevremeno Francuskoj da i nama omoguće ta srca. Jedno je oko 200.000 evra. To će biti spas za pacijente koji čekaju transplantaciju", kaže dr Ristić za Kurir TV.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading