RUSKI DOKTORI OTKRILI Srarinski lek za glavobolju pomaže da smršamo i čini kožu lepšom i zdravijom
Foto: Shutterstock

Sigurno ste čuli za "starinski lek" za glavobolju - jaku, crnu kafu u koju se nacedi malo limunovog soka? Zvuči užasno, što su potvrdili i oni koji su probali ovaj napitak.

Osim kod problema sa glavoboljom, navodno ovakva kafa pomaže i kod nekih drugih tegoba - kod problema sa gojaznošću, dijareje, imuniteta, pa čak se preporučuje i za problematičnu kožu. A šta je od svega toga istina, otkrili su ruski doktori.

Gubitak težine

Kafa i voda sa limunom samo indirektno smanjuju apetit. Ali globalno, upotreba ovih pića neće pomoći da izgubite višak kilograma. Ako popijete kafu sa limunom, neće se desiti nikakvo čudo. Stručnjaci smatraju da jedino što bi moglo da se desi jeste da vam se ubrza metabolizam, kao i da ćete pojačano izbacivati višak tečnosti iz organizma  zbog kofeina.

Problem dijareje

Po nekim starim predanjima, kriška limuna poprskana kafom može da umiri creva i reši problme dijareje. Međutim, efekat ovakvog "gastro užasa" će biti upravo suprotan:. Kofein, naprotiv, stimuliše creva, što znači da će se dijareja samo pogoršati.

Bolji imunitet

Vitamini i antioksidansi koji se nalaze u kafi i limunu zaista mogu da poboljšaju imuni sistem. Međutim, ne postoje istraživanja koja potkrepljuju tvrdnje da će dodavanje citrusa u kafu pomoći organizmu da se izbori sa mikrobima. Prema mišljenju stručnjaka, mnogo je efikasnije da temeljno operete ruke.

Zdrava koža

I kafa i limun imaju antioksidante i takođe mogu da stimulišu proizvodnju kolagena. Sve ovo zaista čini kožu lepšom i zdravijom. Ipak, ne postoje dokazi da ove dve namirnice fukncionišu u paru i daju ovakav efekat.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading