Prirodni lek za zatvor: Napitak od kefira i lanenog semena
Foto: Shutterstock

Sadrži omega-3 masnu kiselinu, poznatu kao alfa-linoleinska ili ALA kiselina, koja jača cirkulaciju i deluje antiinflamatorno. Laneno seme je glavni izvor antioksidanata koji se zovu polifenoli. Smatra se da oni štite od srčanih bolesti i raka, od oksidativnog stresa, koji šteti ćelijama. Dobre masti u lanenom semenu snižavaju visok krvni pritisak, sprečavaju stvaranje plaka na arterijama, snižavaju vrednosti „lošeg“ LDL holesterola i sprečavaju moždane udare. Laneno seme je vrlo korisno posebno za reguliranje funkcije crevne (zahvaljujući sluzi iz vlakana koje sadrže) i osiguravaju Omega-3 aminokiseline.

Kefir, kao drugi sastojak koji može da pomogne u čišćenju creva, je fermentisani napitak od mleka koji sadrži dobre bakterije. Kao fermentisana hrana, jedan je od najboljih probiotika i prirodni je izvor zdravih bakterija i sadrži ih oko 30.

Kefir i laneno seme su dva jednostavna sastojka koja mogu da pomognu u uklanjanju toksina, sluzi i bakterija koji su se vremenom nataložili u crevima, poboljšavajući tako probleme s zatvorom ili kolitisom, ali, takođe, ovaj proces čišćenja creva potpomaže apsorpciju hranjivih sastojaka korisnih za naše telo.

Recept za čišćenja creva za tri nedelje

Napitak ili kaša kefira sa mlevenim lanenim semenkama, ili baš sitno zdrobljenim, treba da se uzima ujutro, na prazan stomak, svaki dan.

  • Prva nedelja – 1 kašika lanenog brašna pomešanog sa 100 ml kefira
  • Druga nedelja – 2 kašike lanenog brašna pomešanog sa 100 ml kefira
  • Treća nedelja – 3 kašike lanenog brašna pomešanog sa 150 ml kefira

Da bi efekat bio što bolji, vrlo je važno piti dosta vode tokom dana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading