Pomažu kod anemije: Ukoliko imate problem sa nedostatkom gvožđa, ove namirnice su obavezne na jelovniku
Foto: Pexels

Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa su: konstantan osećaj umora, čak iako smo se naspavali, bledilo, gubljenje daha, glavobolje i vrtoglavice, jako i ubrzano lupanje srca, suva i oštećena koža i kosa, oticanje i bol u krajnicima i ustima, sindrom nemirne noge (stalno cupkate nogom), udubljenje na noktima (koilonihija), anksioznost, teške menstruacije i hladne šake i stopala.

Osobe koje imaju povišen rizik od anemije su najčešće trudnice, osobe koje pate od Kronove bolesti, žene koje imaju obiln emenstruacije, kao i osobe koje ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla. Nedostatak gvožđa se određuje analizom krvi, a ukoliko se utvrdi, neophodna je konsultacija sa lekartom koji će vam pripiati određenu terapiju, najčešće siplemente.

Osim suplemenata neophodno je da obratite pažnju i na ishranu, kao i na namirnice koje podstiču apsorpciju gvožđa u organizmu. Hrana koja najviše ima gvožđa jeste crveno meso, pa konzumiranje dva puta nedeljno porcije od 100g može povoljno uticati na organizam osobe koja pati od nedostataka gvožđa. Ukoliko jedete meso, važno je da bude prirodno i organskog porekla, kao i da ne preterujete u konzumiranju.

Istraživanja pokazuju da su sledeće namirnice pune gvožđa:

  • Meso i riba - Govedina, jagnjetina, divljač, džigerica, školjke, ostrige, škampi, sardine, tunjevina, losos, bakalar
  • Voće i povrće - Potočarka, kelj, spanać, zelje, blitva, agrumi, crvena i žuta paprika, brokoli, bobičasto voće, aronija
  • Orašasti plodovi i semenke - Semenke bundeve, indijski oraščići, pistaći, semenke konoplje, pinjole, semenke suncokreta
  • Pasulj i mahunarke - Pasulj, leblebija, grašak, mahunarke

Ukoliko želite da povećate nivo gvožđa u organizmu, smanjite konzumiranje čaja i kafe uz obroke. Takođe, ograničite kombinaciju namirnica koje sadrže gvožđe sa namirnicama koje su bogate kalcijumom. Poželjno je da uz hranu bogatu gvožđem konzumirate i namirnice koje u sebi sadrže vitamin C (kivi, agrumi, bobice, paprika, keleraba...).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading