ČESTO VAS BOLE RAMENA Reagujte na vreme, to može ukazivati ​​na ozbiljne probleme sa ovim organom
Foto: Pexels

Bol u ramenu je veoma čest simptom, a postoji mnogo mogućih uzroka ovog problema. Veoma je važno postaviti tačnu dijagnozu, kako bi odgovarajući tretman bio usmeren na lečenje uzroka bola.

Bol u ramenu najčešće se javlja kao posledica fizički teškog i iscrpljujućeg rada i preteranog i nepravilnog vežbanja. Zglob ramena je jedan od najmobilnijih, ali i najnestabilnijih zglobova u telu. Upravo rame koristimo najviše puta dnevno u svakodnevnim aktivnostima kao što su češljanje, oblačenje, hranjenje, vežbanje, vožnja automobila.


Bol u desnom ramenu se javlja kod malog broja bolesti, pa ga je važno razlikovati. Ako je taj bol posledica upale mišića – biće dovoljno poštedeti ruku i odmoriti se nekoliko dana i uzdržati se od radnji koje mogu povećati intenzitet bola. Međutim, ako je bol dugotrajan i traje duže od nekoliko nedelja ili meseci – vreme je da potražite medicinsku pomoć.

Bol u desnom ramenu nastaje kao posledica burzitisa, sindroma smrznutog ramena, povrede, sindroma karpalnog tunela i tendinitisa. Bol u levom ramenu može biti uzrokovan ozbiljnijim stanjima od gore pomenute upale mišića.

Ljudi koji se žale na bolove u levom ramenu i lopatici koji ne prestaju ni posle upotrebe analgetika najčešće odlaze u Hitnu pomoć, gde im se često dijagnostikuje jasni znaci akutnog srčanog udara.

Ova studija je otkrila da što su veći faktori rizika za srčane probleme, uključujući visok krvni pritisak, visok holesterol i dijabetes, to je veća stopa bolova u ramenu.

Učesnici sa najvećim faktorima rizika imali su 2-6 procenata veću verovatnoću da će imati bol u ramenu od onih bez tih faktora. Pored toga, šansa za tendinopatiju je 6 puta veća.

Učesnici u ovoj studiji sa srednjim nivoom različitih faktora imali su manje problema sa ramenima. Kontrolisanje krvnog pritiska i različitih faktora rizika za srčana oboljenja može smanjiti bol u ramenu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading