Česta pojava kod žena u menopauzi: Evo šta je sindrom suvog oka i kako se leči
Foto: Freepik

Stanje može da bude praćeno i svrabom i crvenilom oka, najčešće je bezazleno i lako se leči, ali nekada može biti upozorenje i na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Sindrom suvog oka i menopauza

Menopauza donosi u životu žene mnoge promene, to je životna stepenica koju prate hormonske promene i raste rizik od pojave nekih stanja, kao što su na primer suve oči. Kako će te promene i stanja uticati na ženu, niko ne može sa sigurnošću da kaže. Neke žene ispoljavaju simptome koje mogu u bitnoj meri narušiti kvalitet života, pojedine osete neke od problema, a neke žene skoro i ne osete bilo kakve tegobe.

Pad estrogena koji je pratilac menopauze, ume da se ispolji kroz metaboličke promene, gubitak kilograma ili gojenje, kardiovaskularne i promene na kostima. Mogu se javiti i poremećaji na nivou centralnog nervnog sistema, seksualne disfunkcije, urogenitalni problemi.

Sindrom suvog oka može izazvati slabiji vid

Hormonske promene se ispoljavaju i putem suvih očiju neprijatnog stanja koje može negativno uticati na zdravlje očiju, izazvati fizičku nelagodnost i destabilizovati suzni film, sve na kraju može usloviti i pojavom slabijeg vida. Suvo oko, je stanje koje zavisi od kombinacije mnoštva faktora. Neka istraživanja kažu da je pojava sindroma suvog oka, češća kod žena u menopauzi.

Šta sve može da izazove sindrom suvog oka?

Polni hormoni utiču na glavne mehanizme koji održavaju očnu površinu oka stabilnom. Ovi hormoni deluju na proizvodnju suza i održavanje epitelnih ćelija rožnjače, kao i na funkcionisanje nerava iza rožnjače i imunološkog stanja oka. Na pojavu suvog oka utiču i neka druga stanja , ali i bolesti tiroidne žlezde, dijabetes, Parkinsonova bolest, redovna upotreba antihistaminika. Finu strukturu oka nekada može da naruši laserska hirurgija oka ili starenje.

Zamućen vid, svrab oka, peckanje

Suvo oko izaziva promene u strukturi suza i lezija na površini rožnjače, što sve može rezultirati simptomima kao što su vizuelna nelagodnost, zamućen vid, bol, osećaj peckanja i svraba. Moguća je i pojava crvenila, osetljivosti na svetlost i umora u predelu očiju.

Lekovi

Simptomi suvog oka mogu imati štetne efekte na ukupan kvalitet života osobe, možda neće moći da čitate ili gledate neki film do kraja. Dobra vest je da su tretmani ovog stanja lako dostupni. Lekovi se mogu nabaviti na recept i bez recepta, a mogući su i alternativni tretmani. Većina doktora, počeće terapiju sa manje agresivnim lekovima ili sredstvima koja mogu biti od pomoći. Prepisaće vam možda neke kapi za vlaženje oka, ili serumske suze, koje oponašaju prirodne suze. Moguće su i nuspojave, ako se ne pridržavate uputstva. Savet je da proverite rok trajanja kapi i da ih koristite u tačno propisanoj dozi.

Primena oralnih antibiotika, jedan je od načina za smanjenje otoka oko očnih kapaka, koji može da ometa proces stvaranja suza. Neki stručnjaci razmatraju mogućnost upotrebe hormonske terapije, za tretman suvog oka, koji se može dovesti u vezu sa menopauzom. Smatra se, ipak, da još nema dovoljno istraživanja, koja bi mogla potvrditi ili negirati, korist od hormonske terapije.

Aletranative metode tretmana suvog oka

Upoteba toplih i vlažnih obloga na očima neki su od najpoznatijih metoda kućnog lečenja sindroma suvog oka.  Nekom pomažu biljni suplementi, joga, akupunktura, upotreba tamnih naočari, vitamin D. Savet je da, naročito tokom zime, izbegavate suve i zadimljene prostorije. Stručnjaci napominju i da je očni lekar jedini je koji može da dijagnostikuje sindrom suvog oka i prepiše pravu terapiju, kako bi se u nekim ozbiljnijim slučajevima sprečile infekcije i problemi sa vidom.

Preventiva suvog oka

Najbolji lek je dobra preventiva. Stručnjaci savetuju da pijete dovoljno vode, redovno spavate, koristite kapi za oči, omega 3 masti. Zaštitite se od iritanata kao što su prašina, postarajte se da prostorije u kojima boravite imaju dovoljno vlage.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading