ANA BANKO POTVRDILA: POSTOJAO JE I SRPSKI SOJ KORONE! Doktorka iznela i iznenađujuće podatke, vezane za treću dozu vakcine
Youtube/ Printscreen

Virusološkinja dr Ana Banko pričala je o trećoj dozi vakcine i ispitivanjima korona virusa koja su pokazala da je postojala i srpska sorta korone!

Istaknuta virusološkinja kazala je da je korona virus ispitivan od juna do oktobra prošle godine, i da je dokazana mutacija soja koja je dominirala u našoj zemlji.

"Interesantno je primetiti kako se virus menja u lokalnoj zajednici, gde ima puno širenja, a da oko vas je faza mirovanja jer ste izolovani zbog zatvorenih granica. Pokazano je da je Srbija u tom periodu imala neku svoju dominirajuću varijantu, koja ne spada u varijante za zabrinutost. Postoji lokalna dominacija drugačija od drugih. Dokazali smo mutaciju koja je kasnije pokazana kao deo varijanti za zabrinutost, recimo kalifornijske", rekla je virusološkinja i docentkinja na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

"Onda je počelo regionalno širenje, da se otvaraju granice, i na virusu se tada vidi mešanje i uticaj sa drugim varijantama koje su postojale oko nas. Mi epidemiološkim merama odnosno vakcinacijom utičemo da suzbijamo varijabilnost, mešanje virusa i sprečavamo da dobijamo neku varijantu koja bi bila opasnija od delte, koja se brže širi", navela je dr Ana Banko.

Dr Banko je pričala i o nedostatku ili smanjenom broju antitela kod jedne grupe stanovništva, starijih od 80 godina i to onih vakcinisanih RNK vakcinom.

"Pokazano je da kod inaktivisanih vakcina, npr. kod onih iz Kine, Sinofarm i Sinovak, nakon šest meseci titar antitela pada ispod graničnih vrednosti koje su oni arbitrarno odredili, pa to indirektno ukazuje da će treća doza biti neophodna", napomenula je dr Ana Banko i naglasila da se adekvatan imunološki odgovor ne stvara kod imunokompromitovanih pacijenata.

"Poslednja studija Fajzera pokazala je da se treća doza pokazala kao efikasnija, da samo 40 odsto ovih pacijenata stvara antitela posle druge doze, a posle treće, primljene 60 dana nakon treće doze, čak 70 odsto. Oni su možda najzačajniji kandidati za primanje treće doze", ukazala je dr Ana Banko.

Kada je reč o trećoj dozi vektorskih vakcina, kao što su Astra-Zeneka i Sputnjik, pokazalo se da treća doza diže ćelijski odgovor, a građani koji su preležali koronu, a onda vakcinisani, posle vakcine imaju duže trajanje imuniteta, što to znači da je vakcina za njih bila "buster". Objašnjava da za sada ne postoji studija koja je kod iste populacije merila kako bi to treća doza vakcine različitog proizvođača postigla efekat.

"Ne treba insistirati na trećoj dozi kod svih, i ne očekujemo da će svi biti kandidati za tu treću dozu, ali pažljivom strategijom i definisanjem ključnih grupa će se s vremenom polako stvarati kandidati", objasnila je docentkinja na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju.

Dr Ana Banko ukazala je da zemlje koje imaju najvišu stopu imunizacije - Izrael, Velika Britanija, SAD - i dalje nemaju dovoljno imunizovanih da zaustave širenje virusa, ali je jedan pokazatelj izuzetno važan.

"Poslednjih dana Velika Britanija beleži trend opadanja, posle velikog pika. Najznačajnije jeste da, ako pogledate grafikone zvaničnih globalnih sajtova koji prate zaražavanje, vidi se eksponencijalni rast broja zaraženih kod onih zemalja sa malo vakcinisanih, stopa umrlih raste mnogo. A u zemljama sa mnogo vakcinisanih, ne raste stopa preminulih uz rast broja zaraženih", ukazala je virusološkinja.

Kada je reč o motivaciji mladih da se vakcinišu, dr Ana Banko navela je da postoji istraživanje javnog mnjenja u Americi koje pokazuje da motivacija putem društvenih mreža nije na prvom mestu.

"Među prvim mestima jeste edukacija, dovoljna informisanost i poznavanje vakcinisanih, pa čak i poznavanje onih koji su preminuli od kovida. Mladima na različite načine treba prići, ali je letnji raspust nezgodan da se dođe do njih, možda kroz sistem obrazovanja", navela je virusološkinja.

Ukazala je da treba motivisati i roditelje tih mladih ljudi, a jedna od informacija koja bi mogla da ih usmeri jeste istraživanje koje je pokazalo da svakih 12 sekundi u svetu jedno dete ostane bez roditelja ili staratelja zbog smrti od kovida.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading