Puna VITAMINA i MINERALA: Lisičarka je gljiva koja ima neprocenjivu lekovitu vrednost
Foto: Shutterstock

SASTOJCI U LISIČARKI I UPOTREBA U LEČENJU

HINOMANOZA – U mesu lisičarke nalazi se hemijski spoj hinomanoza koja deluje na sve nametnike u crevima – gliste, amebe, loše bakterije, i to tako da ih uništava od jajašaca do imaga. Lisičarka ih rastvara i popuno uništava.

ERGOSTEROL I TRAMETOLINOVA KISELINA iz lisičarke ubijaju sve vrste virusa. Naročito su delotvorni kod svih vrsta hepatitisa. Takođe čisti jetru od svih otrova kao i ostataka lekova. Lisičarka je pogodna i kod trovanja gljivama.

BETA KAROTEN – Gljiva lisičarka sadrži tri puta više beta karotena od mrkve. Beta karoten (provitamin A) je karotenoid poznat kao jaki antioksidant koji štiti celokupni organizam od slobodnih radikala sa specifičnim učinkom na oči i kožu. Doprinosi zaštiti kože i sluznice. Beta karoten iz lisičarke sprečava upalu očiju, poboljšava vid, smanjuje suvoću kože i sluznice oka. Posebno se preporučuje u letnjim mesecima jer štiti kožu od UV-zračenja. Beta karoten takođe štiti i krvne žile (ateroskleroza) nedozvoljavajući oksidaciju lošeg holesterola (LDL). Beta karoten podstiče stvaranje koneksin proteina, poboljšavajući staničnu razmenu tzv. malih molekula potrebnih za staničnu obnovu. Beta karoten obnavlja sluznicu usne šupljine (protiv afti) kao i ćelije  vrata materice. Naglašavamo da lisičarka popravlja vid i sprečava noćno slepilo.

VITAMIN D – “SUNČANI VITAMIN” – Vitamin D proizvodi naše vlastito telo uz pomoć sunčeve svetlosti (ultraljubičaste zrake) i ulja koja se nalaze u koži. Kada koža potamni proizvodnjavitamina D preko kože prestaje. Takođe kreme za sunčanje sa jakim zaštitnim faktorom smanjuju proizvodnju vitamina D. Medicinski istražitelji s ’Albert Einstein College of medicine’ utvrdili su kortikosteroidi znatno snižavaju upijanje vitamina D kao i lekovi za smanjenje holesterola (statini). Ako pridodamo još i zagađenost atmosfere tada nije ništa čudno što najnovija istraživanja kod osoba od 20 do 60 godina daju alarmantan rezultat od 63% osoba sa manjkom vitamina D (mereno u proleće). Da li uopšte znamo značaj vitamina D?! Vitamin D je ključan u zdravlju kostiju i zuba, metaboličkom sindromu (pretilost), dijabetes I i II (otpornost na inzulin), autoimune bolesti (reumatoidni artritis), osteoartritis, osteoporoza, bolovi u kostima i mišićima, karcinom debelog creva, kostiju, prostate i jajnika. Kako naše telo dobija jedva 40% vitamina D preko kože, neophodno ga je uzimati preko hrane ili dodataka prehrani. Gljiva lisičarka krcata je vitaminom D i pravo je prirodno rešenje za nedostatak vitamina D.

OSTALI VITAMINI I MINERALI – Lisičarka, za razliku od drugih gljiva, je bogata vitaminom C (0,4mg svježe tvari), vitaminom B1 i B2. Od minerala sadrži kalcijum, kalijum, gvožđe i cink.
Ovde smo dali naglasak na lekovita svojstva lisičarke iako ova gljiva prirada u sam vrh delikatesnih gljiva. 100 grama ove gljive daje svega 12 kalorija. Gljivu nudimo termički obrađenu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading