Psi sve osećaju! Oni mogu da upozore vlasnika kada je neko loša osoba
Alo

Izgleda da psi imaju ugrađeni detektor za bezobrazne i zle ljude.

Mali pametni ljubimci koriste ove informacije kako bi se znali postaviti u komunikaciji s ljudima, uključujući i vlasnike ako su nepristojni ili bezobrazni prema nekome.

Kako bi proverili svoje zaključke, istraživači su zamolili vlasnike da pred svojim psima odigraju scenarije u kojima se različito ponašaju. Volonteri su se pretvarali da ne mogu otvoriti limenku i tražili su pomoć od dva istražitelja koji su bili s njima.

U prvom scenariju, jedan od istraživača je pasivno stajao dok je drugi pomagao vlasniku. U drugom scenariju, jedan istraživač je samo stajao pasivno ne reagujući, dok je drugi direktno odbio da pomogne.

U oba slučaja je kraj scenarija bio takav da istraživači ponude psu poslasticu.

I sad stvari postaju interesantne:

U prvom scenariju, psi su podjednako uzeli poslastice od jednog i drugog istraživača.

U drugom slučaju, gde je jedan od istraživača bio otvoreno bezobrazan prema njihovom vlasniku, psi su u velikom procentu ignorisali istraživača i zanemarili datu poslasticu.

Istraživanja su dokazala da psi dobro procenjuju osobe i njihovo ponašanje i na temelju tih informacija odlučuju kako će komunicirati. Pseće ponašanje prema takvim ljudima je direktna posledica njihovog ponašanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading