Americka vojska
Foto: EPA/EPA

Ministarstvo odbrane Moldavije je za 9. maj najavilo velike vojne vežbe pod nazivom "Brzi odgovor 2024" u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Vođene pod rukovodstvom američke komande za Evropu i Afriku, vojne vežbe "Brzi odgovor 2024" (Swift Response) će trajati od 9. do 16. maja. Učešće će uzeti 400 članova motorizovane pešadijske brigade "Moldova", bataljon specijalne namene "Munja" Nacionalne armije, kao i vojnici 82. američke vazdušno-desantne divizije. Takođe, biće angažovana dva američka vojna aviona C-130 "herkules" - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iako Moldavija zadržava neutralni status prema svom ustavu, od 1994. godine aktivno sarađuje s NATO-om kroz individualni plan partnerstva. S dolaskom na vlast stranke Akcija i solidarnost, na čijem je čelu neformalno predsednica Maja Sandu, Moldavija je intenzivirala vojne vežbe s učešćem trupa iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Rumunije.

Predstavnici Ministarstva odbrane Moldavije izrazili su želju za jačanjem odbrambenih sposobnosti zemlje i nabavkom neophodnog oružja, uključujući i sistem protivvazdušne odbrane. Ministar odbrane Anatolij Nosati naglasio je ovu potrebu, dok je Maja Sandu u intervjuu za lokalne medije istakla značaj daljih razgovora o približavanju NATO-u radi jačanja odbrambene sposobnosti Moldavije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading