SLATKO ZADOVOLJSTVO UPAKOVANO U TEGLU: Džem od šljiva iz rerne, nikad brže i lakše do ukusne poslastice
Foto: Pixabay

Topao, svež i mirisan domaći hleb, puter i džem, zatim šolja toplog mleka ili čaja, i savršeno jutro može da počne. Još jedna od dobro poznatih stvari – džem od šljiva je sigurno obeležio i vaše detinjstvo. Možda vam je i sada rado viđen gost na trpezi.

Džem od šljiva se izuzetno lako priprema u rerni, vrlo je ukusan i ne zahteva nikakve naročite napore. Možete ga čak prirpemiti i odokativno jer ne zahteva striktne recepte.

Ukoliko rešite da džem pravite po sopstvenom ukusu i nahođenju, uzmite jednu šerpu koja vam je količinski dovoljna za pripremu džema. Šljive naberite, operite i očistite od koštica. To ćete najlakše uraditi tako što ćete ih preseći po dužiti i izvaditi košticu.

Ukoliko su šljive same po sebi zrele i slatke, neće vam biti potrebne velike količine šećera. U šerpu poređajte jedan red šljiva, pa preko njih dodajte šečer (šaku, dve ili više ukoliko želite slađi džem). Onda ponovo red šljiva pa šećer.

Postupak ponavljajte dok ne napunite šerpu ili potrošite sve šljive. Potom šerpu ubacite u šporet na neku srednju vatru i pustite da se džem polako peče. Ukoliko želite da vam šljive zadrže oblik, nemojte mešati džem. Ukoliko vam to pak nije bitno, promešajte ga s vremena na vreme i ovako ćete biti sigurni kada je pravi momenat da šerpu izvadite iz šporeta. U džem možete dodati vanilin šećer, cimet ili rum po ukusu.

U oprane i sterilisane tegle sipajte vreo džem, a pre nego ih zatvorite, ubacite ih na još nekoliko minuta u rernu kako bi se napravila kora na površini. Tegle potom zatvorite, ostavite džem da se ohladi, a potom ga čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Kada teglu otvorite, čuvajte je u frižideru ostatak vremena.

Priprema džema iz rerne po receptu

Potrebni sastojci

1) 5 kg zrelih šljiva
2) 400 g šećera
3) 4 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma
4) 4 kašike ruma
5) ako želite, možete dodati sok od limuna

Postupak sa šljivama je isti pre nego što ih ubacite u šerpu. Poređajte ih potom u šerpu i ubacite u rernu na 185 stepeni. Kada počnu da ispuštaju svoj sok, dodati 400 g šećera, sve izmešati pa vratiti u šporet.

Peći džem oko 2 do 3 sata, povremeno promešati varjačom, a kad počne da se zgušnjava, dodati vanilin šećer i rum, sve dobro sjediniti i vratiti u rernu da se dopeče. Džem je gotov kada varjačom povučete po šerpi i dno šerpe se vidi iza varjače.

Nakon što se džem ispekao, postupak sa teglama je isti kao u prethodno opisanom postupku.

Prijatno!

Komentari (0)

Loading