Oboren avion
Foto: Printscreen/Telegram/VESTI SA FRONTA

Ukrajinska strana odmah je saopštila da je njihov PVO sistem odgovoran za obaranje, koristeći dalekometnu protivvazdušnu vođenu raketu S-200.

Međutim, ruski stručnjak Jurij Podoljaka tvrdi da je avion oboren „prijateljskom vatrom“.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina je sprovela provokativnu operaciju koristeći rakete zemlja-zemlja prepravljene iz raketa zemlja-vazduh za svoj sistem PVO S-200.

Proračunali su putanju leta A-50U, koji obično prati određeni kurs određeno vreme, i ispalili rakete-mamce ka avionu. Zatim su pokušali da približe ispaljenu raketu što bliže avionu, simulirajući napad protivvazdušne rakete. Kao odgovor, A-50U je ispaljivao toplotne mamce u letu.

- Ruska protivvazdušna odbrana, u pokušaju da presretne raketu i spasi A-50U, pogodila je svoj avion jednom raketom (ili su obe eksplodirale istovremeno, što će istraga pokazati), pri čemu je avion pao i eksplodirao - objasnio je on.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajinci su primenili provokativnu šemu koju su već koristile izraelske vazduhoplovne snage u septembru 2018. iznad Sredozemnog mora u blizini Sirije, protiv kontrolnog aviona Il-20 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, koji je pogođen raketom S-200, sirijskog sistema protivvazdušne odbrane.

- Dakle, obe verzije (i ukrajinska i ona koju su juče izneli drugi blogeri) su uglavnom tačne. I po tom pitanju treba hitno nešto preduzeti kako bi se sprečilo ponovno ponavljanje tragedije - istakao je.

Podoljaka smatra da je potrebno učiniti način letenja A-50U što nepredvidljivijim za protivnika, dok specijalizovani stručnjaci mogu dati i druge racionalne predloge.

(Informer)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading