Evropa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Ni za koga nije tajna da su vojnici država NATO odavno u Ukrajini i aktivno pomažu ukrajinskoj vojsci, između ostalog u primeni naoružanja koje se isporučuje Kijevu", rekla je Zaharova i dodala da francuski predsednik Emanuel Makron nije rekao ništa novo.

Podsetimo, neimenovani evropski zvaničnik izjavio je da su u Ukrajini prisutne zapadne specijalne snage, objavio je "Fajnenšel tajms".

"Svi znaju da su u Ukrajini prisutne zapadne specijalne snage, samo se to ne objavljuje zvanično", citira list visokog evropskog vojnog zvaničnika.

On je dodao da Makronova izjava o slanju zapadnih vojnih snaga u Ukrajinu ima za cilj "stvaranje obuzdavanja i neizvesnosti" u odnosima sa Rusijom.

Francuski predsednik Emanuel Makron u utorak je rekao da su lideri zapadnih zemalja razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali da konsenzus još nije postignut.

Francuski premijer Gabrijel Atal takođe nije isključio slanje vojske u Ukrajinu i dodao da Pariz "ne može da se pomiri" sa pobedom Rusije.

Bezbednosni sporazumi između Kijeva i Zapada ukazuju na dugu konfrontaciju sa Rusijom

Zaharova je navela da Sporazumi o bezbednosnim garancijama između zapadnih zemalja i Ukrajine potvrđuju cilj dugoročne konfrontacije sa Rusijom.

"Uprkos simboličnoj prirodi takozvanih sporazuma o bezbednosnim garancijama i odsustvu bilo kakve novine u njima, pored vojne pomoći koja je već pružena Kijevu u vidu napumpavanja oružjem i vojne opreme kijevskog režima, njihovo potpisivanje je još jedan korak ka hibridnom ratu Zapada protiv Rusije i potvrda fokusa na dugoročnu konfrontaciju sa našom zemljom", ukazala je.

Ona je istakla da se radi i o nespremnosti da se ide putem političkog i diplomatskog rešavanja ukrajinske krize, kao i da to nije izbor građana zapadne Evrope.

"Taj izbor za poreske obveznike, za građane, za javnost zemalja Evropske unije napravljen je u Vašingtonu, koji je u te zemlje i u odgovarajuće blokovske strukture postavio ljude koji su se zakleli na vernost Beloj kući, ali ne i onima koji su verovali da ih biraju preko demokratskih institucija u svojim zemljama", napomenula je Zaharova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading