ZLOGLASNI PLAĆENICI STIŽU NA UKRAJINSKI FRONT? Ruski zvaničnici upozoravaju da to znači samo jedno
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija A.V.

Zvanični Pariz bi mogao da aktivira francusku „Legiju stranaca“ kako bi podržao Ukrajinu, a sama poruka francuskog predsednika Emanuela Makrona ima za cilj „smirivanje“ ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, izjavio je u razgovoru za Sputnjik turski analitičar Engin Ozer, komentarišući Makronovu izjavu o mogućem slanju zapadnih snaga u Ukrajinu.

Ekspert je napomenuo da je nakon Makrona nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao da ovaj predlog nije podržala nijedna zemlja.

„O tome da Jelisejska palata pošalje svoje vojnike da se bore u Ukrajini nema ni govora, jer bi francusko društvo oštro odreagovalo na takvu odluku, a struktura armije nije pogodna za takvo mešanje. Ipak, za tu misiju bi se mogla aktivirati francuska 'Legija stranaca' i ta mogućnost se ne može isključiti“, istakao je stručnjak.

Prema rečima sagovornika, francuski vojnici su svojevremeno u Nigeru mogli „smireno“ da „svrgnu vladajuću huntu“ umesto da se vrate u svoju zemlju, ali operacija nije sprovedena.

ZLOGLASNI PLAĆENICI STIŽU NA UKRAJINSKI FRONT? Ruski zvaničnici upozoravaju da to znači samo jedno

EPA

 

„U ovoj zemlji koja je od ključnog značaja za Pariz, sprovođenje ovakve vojne operacije nije predstavljalo veliki problem za francusku vojsku, ali Makron je odlučio da se preda. Predsednik Francuske, koji je finansijski stručnjak, preferira vojnu i finansijsku pomoći naspram učešća u sukobima i nastaviće (da se pridržava takvog shvatanja)“, zaključio je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron u utorak je rekao da su lideri zapadnih zemalja razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali da konsenzus još nije postignut. Francuski premijer Gabrijel Atal takođe nije isključio slanje vojske u Ukrajinu i dodao da Pariz „ne može da se pomiri“ sa pobedom Rusije.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da će Moskva učešće zapadnih vojnika u sukobu u Ukrajini smatrati direktnom eskalacijom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
bane

29.02.2024 15:19

oni su tamo jos od pocetka rata,naravno to ja ono samo dno ,klosari i neradnici,kriminalci,i ako oni nisu uradili posao ,sledeci sloj zapadnog drustva ima jos manje sanse nesto da uradi