Oboren avion
Foto: Printscreen/Telegram/VESTI SA FRONTA

Ukrajinska odbrambena obaveštajna služba potvrdila je obaranje ruskog A-50 u blizini Azovskog mora.

"Ruski avion A-50 oboren je u blizini Azovskog mora", stoji u opisu objave na Tviteru.

Ako se početne informacije pokažu tačnima, ovo verovatno ne bi bilo prvo obaranje navedenog aviona. Tokom januara pojavila se vest da su Ukrajinci oborili A-50.

Snimci na društvenim mrežama prikazuju letelicu koja gori na zemlji, za koju se sumnja da je avion za rano upozoravanje i kontrolu (AEV&C) A-50, ali tačne okolnosti ostaju nejasne. Neizvesno je da li su ukrajinska vojska ili ruski sistemi protivvazdušne odbrane izazvali obaranje, prenosi "Defense blog".

Prema ruskim izvorima, A-50 je oboren prijateljskom vatrom iznad Azovskog mora. Međutim, postoje spekulacije da je tehnički kvar mogao da doprinese nesreći.

Berijev A-50, takođe poznat kao Mainstay, igra ključnu ulogu kao ruski AEV&C avion, koristeći platformu Iljušin Il-76. Gubitak takvih aviona za Ruse je značajan.

Ruski mediji nisu potvrdili niti porekli ove informacije. Ipak, kako su prenele RIA Novosti, u isto vreme pao je ruski avion u Krasnodaru, nekih 230 kilometara od Azovskog mora.

Požar je bio lokalizovan 50 minuta kasnije, a fotografije sa lica mesta nisu objavljene, prema ruskim izvorima, na zahtev spasilačke službe, koja je skrenula pažnju na to da treba ukazati poverenje samo zvaničnim navodima.

A-50

Youtube

 

Berijev A-50 Šmel (bumbar), (naziv NATO-a: Mejnstej, ilu "Uzdanica") je ruski avion ranog upozorenja (AEV) zasnovan na transportu Iljušin Il-76.

Razvijen da zameni Tupoljev Tu-126 'Moss', A-50 je prvi put poleteo 1978. U službu je ušao 1984, sa oko 40 proizvedenih do 1992. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading