Protest poljoprivrednika u Poljskoj
Foto: AP/Czarek Sokolowski (STF)

Protestuju zbog, kako kažu, poplave ukrajinskog žita i drugih proizvoda nakon liberalizacije trgovine koju je uvela Evropska unija kao odgovor na rusku invaziju, piše “Politiko”.

- Moramo da zatvorimo granicu. Zar treba da umremo od gladi zato što su oni u ratu? - upitao je Ždislav Dabrovski, poljoprivrednik iz Poljske sa imanjem od 30 hektara koji se pridružio demonstracijama.

Demonstranti propuštaju samo dva kamiona na sat u Ukrajinu i nijedan u drugom smeru. To je stvorilo kolonu dugu 11,5 kilometara na poljskoj strani, uglavnom ukrajinskih kamiona koji čekaju da se vrate kući.

Volodimir čeka od 9. februara. Nosi kutije iz Nemačke koje se koriste za pakovanje soka od pomorandže u fabrici u Odesi.

 

 

- Bez tih kutija fabrika stoji - rekao je naginjući se kroz prozora svog plavog kamiona:

- Stalno me zovu. Na putu sam već 22 dana.

Ista je situacija na svim putnim graničnim prelazima između Poljske i Ukrajine, a protesti kvare odnose između Varšave i Kijeva. Oleksandr Kubrakov, zamenik ukrajinskog premijera i ministar infrastrukture, rekao je u nedelju da je 160 tona ukrajinskog žita ilegalno izbačeno iz železničkih vagona u Poljskoj tokom transporta u luku Gdanjsk - što je bio već četvrti takav incident.

- Koliko dugo će poljska vlada i policija dopuštati da se ovaj vandalizam nastavi? Još jednom, svi ti poljoprivredni proizvodi prevoze se u zapečaćenim vagonima i idu u druge zemlje. Mi se strogo pridržavamo zakona. A vi? - napisao je Kubrakov na mreži X (bivši Tviter), a prenosi Index.hr.

Predstavnici dve vlade trebalo bi da se ove srede sastanu u Varšavi. Poljski premijer Donald Tusk odbio je u petak da se sastane s predstavnicima ukrajinske vlade, na čelu s premijerom Denisom Šmihalom, koje je doputovalo na prelaz Korczova-Krakovec kako bi pokušali da reši krizu. Šmihal je rekao poljskim poljoprivrednicima da ukrajinsko žito od septembra nije uvezeno u Poljsku i da svako zrno koje pređe granicu ide u druge zemlje.

- Poljaci i poljski poljoprivrednici moraju da čuju ovu istinu kako bi shvatili besmislenost blokade granice - rekao je Šmihal.

Ukrajinski poljoprivrednici dovezli su na prelaz opremu oštećenu ruskim minama kako bi poljskim poljoprivrednicima pokazali u kakvim uslovima moraju da rade.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading