Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Ruske snage zauzele još dva sela kod Avdejevke. Kijev navodi da je reč o strateškom povlačenju na teren pogodniji za odbranu. Nemački kancelar odbacio mogućnost da se trupe NATO-a nađu u Ukrajini, ističući da je sastanak u Parizu doneo saglasje o isporuci vojne pomoći. Kremlj upozorava da bi vojnici NATO-a u Ukrajini značili i direktan sukob sa Rusijom.

Vlasti u Kijevu saopštile su da se ukrajinska vojska povukla iz sela Sjeverne i Stepove u blizini Avdejevke, koju su nedavno zauzele ruske snage. Uz tvrdnju da je reč o selima sa manje od 100 stanovnika, portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij navodi da je reč o strateškom povlačenju i da su se kijevske snage premestile na položaje pogodnijem za odbranu.

Po završetku samita u Parizu gde se dvadesetak evropskih čelnika dogovorilo o hitnoj većoj vojnoj i budžetskoj pomoći Kijevu, nemački kancelar odbacio je ideje Emanula Makrona o angažovanju trupa NATO u Ukrajini.

- Ono što je dogovoreno među saveznicima, važi i za budućnost, a to je da neće biti vojnika evropskih zemalja ili članica NATO-a na tlu Ukrajine - rekao je Olaf Šolc.

Istakao je da su evropske države spremne da nabave oružje iz trećih zemalja, van Evrope, kako bi ubrzale isporuku vojne pomoći Ukrajini.

Kremlj upozorava da bi vojnici NATO-a u Ukrajini značili i direktan sukob sa Rusijom. "U slučaju pojave vojnika Alijanse na teritoriji Ukrajine ne treba govoriti o verovatnoći, već o neizbežnosti sukoba", naglasio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozvala je saveznike Vašingtona da odmrznu imovinu Centralne banke Rusije vrednu oko 300 milijardi evra i pošalju je Ukrajini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

KLIČKO ZABRINUT: "Ukrajini je potrebna municija, a ne vojnici NATO-a"

Bivši ukrajinski svetski šampion u boksu Vladimir Kličko (47) izjavio je da je Oružanim snagama Ukrajine potrebna municija, a ne vojnici NATO-a.

Rusija osudila Ukrajinca na 11 i po godina zatvora zbog špijuniranja

Ruski sud u Rostovu na Donu osudio je agenta ukrajinske vojne obaveštajne službe Sergeja Krivickog na 11,5 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu i pokušaj nabavke tajnih raketnih komponenti za Ukrajinu, saopštila je danas ruska bezbednosna služba FSB.

Krivicki (57) je osuđen na izdržavanje kazne u koloniji maksimalnog obezbeđenja, navodi FSB, prenela je agencija Interfaks.

mapa

Foto: Shutterstock

 

 

Lajen: Profit od zamrznute ruske imovine za kupovinu vojne opreme za Ukrajinu

Evropska unija bi trebalo da razmotri da profit od zamrznute ruske imovine koristti za kupovinu vojne opreme za Ukrajinu, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.


"Vreme je da se započne razgovor o korišćenju neplanirane dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu", rekla je Lajen u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters. Ona je u svom u govoru pozvala EU da učini više na odbrambenoj politici i najavila za naredne dane predstavljanje prve evropske industrijske strategije za odbranu, prenosi Ansa.

OSTALI SAMO ZAPALJENI OSTACI Ruska 238. brigada pogađa Oružane snage Ukrajine (VIDEO)

Udarno-izviđačka baterija 238. artiljerijske brigade Oružanih snaga Rusije, koristeći lutajuću municiju Lancet, uništila je top 2A65 Msta-B Oružanih snaga Ukrajine.

Zaharova: Situacija na frontu za kijevski režim je katastrofalna

Situacija na frontu za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je monstruozna i katastrofalna, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je napomenula da izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju trupa neće pomoći ukrajinskom lideru.

- Situacija na frontu za režim u Kijevu je monstruozna, katastrofalna. Ništa vas ne može spasiti. niti direktne laži sa minimiziranjem gubitaka, niti samohvale. Ljudi shvataju da su izdani i prevareni - rekla je Zaharova.

Ruska PVO oborila ukrajinski dron iznad Belgoroda

Ruska PVO uništila je tokom noći ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad upotrebom bespilotnih letelica na ruske objekte je osujećen. Ukrajinski dron je uništen iznad Belgorodske oblasti od strane dežurnih jedinica PVO - saopštilo je ministarstvo.

Ruski istražni komitet identifikovao 590 plaćenika koji se bore na strani Ukrajine

Istražni komitet Rusije je identifikovao više od 590 plaćenika iz 46 država koje se bore na strani Ukrajine, izjavio je predsednik odeljenja Aleksandar Bastrakin. 

Prema njegovim rečima, među njima su državljani SAD, Gruzije i Britanci.

Istražni komitet istražuje krivične postupke protiv njih.

- Većina pojedinaca koje smo identifikovali i koji učestvuju u neprijateljstvima kao plaćenici su državljani Sjedinjenih Država, Gruzije, Velike Britanije, Kanade, Izraela, Nemačke, Litvanije i Letonije. Generalno, postupak se vodi protiv 593 stranca iz 46 zemalja - rekao je Bstrakin u intervjuu za TAS.

Unian: Ukrajinska PVO uništila 10 dronova

Sistemi protivvazdušne odbrane Ukrajine uništile su 10 jurišnih dronova tipa “šahed“ koje je Rusija lansirala tokom noći, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Takođe, navode, da su noćas lansirane raketea S-300 iz Donjecke oblasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading