A-50
Foto: Printscreen/Youtube

Ruske snage su slučajno oborile sopstveni špijunski avion vredan 330 miliona dolara iznad Ukrajine, objavili su proruski vojni blogeri.

Vladimir Romanov je rekao da se avion Berijev A-50 sovjetske proizvodnje srušio u blizini Azovskog mora nakon što ga je pogodila raketa ispaljena iz Mariupolja, grada koji su ruske snage zauzele 2022. godine.

„Neprijatelj opet nema ništa s tim. Lansiranja su bila iz oblasti Mariupolja“, rekao je on svojim 140.000 sledbenika.

„Nakon što je pogođen raketom protivvazdušne odbrane (nije ispaljen od strane neprijatelja), A-50 se razbio na dva dela.

Romanov je takođe postavio dva video snimka navodnog obaranja A-50.

Prvi video prikazuje rakete protivvazdušne odbrane koje gađaju avion, a drugi navodno mesto pada sa komentatorkom koja opisuje „ogromnu eksploziju“.

Ovo je drugi špijunski avion A-50 koji je Rusija izgubila za nešto više od mesec dana. Ukrajina je u januaru saopštila da je oborila A-50 iznad Azovskog mora.

Iako su ukrajinski komandanti tvrdili da su njihove snage oborile A-50 u petak uveče, Fighterbomber, još jedan ruski Telegram kanal koji ima bliske veze sa ruskim vazduhoplovstvom, rekao je da je bio predaleko od linije fronta da bi ga udarila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

„U ovom trenutku nije moguće reći ko ga je oborio“, rekao je on. „Ali ovo je 256 km (159 milja) od linije fronta…”

Rusko MO još nije komentarisalo incident

Ruski avioni A-50 su veličine transportnog aviona i imaju posadu od 15 ljudi.

Oni nose masivni fiksni radar na vrhu trupa i smatraju se vitalnim za pružanje vidljivosti vojnim komandantima nad bojnim poljem.

Rusija je navodno započela rat samo sa devet A-50 i navodno više nije u stanju da ga proizvodi.

Ruski vojni blogeri sa dobrim vezama često su kritikovali ruske vojne komandante i propuštali informacije koje su u lošem svetlu prikazale Kremlj. 

(Telegraph)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading