DRAMA U MARIJUPOLJU Nivo radijacije 15 puta viši od sigurnog, evo šta je uzrok
EPA/ SERGEI ILNITSKY

Nivo mariradijacije u južnoukrajinskom gradu Marijupolju, koji su ruske snage do temelja razorile u mesecima nakon početka invazije na Ukrajinu i od tada je pod kontrolom Moskve, 15 je puta viša od one koja se smatra sigurnom, rekao je ukrajinski funkcionar.

Radijaciju u području oko plaže Piščanji u Marijupolju, u blizini gradske luke, ruski su društveni mediji pripisali jakoj oluji koja je nedavno zahvatila regiju Crnog mora, isprala gornje slojeve tla i ostavila iza sebe izložen sloj torijumovog peska. Torijum je, inače, radioaktivan hemijski element iz grupe aktinoida.

Međutim, Petro Andrijuščenko, savetnik prognanog ukrajinskog gradonačelnika grada pod ruskom okupacijom, rekao je u utorak u objavi na Telegramu da to nije razlog.

On je pripisao navodni porast radijacije ruskom bombardovanju i raketnim napadima na grad. "Pravi razlog visokog nivoa i izloženost peska nije oluja, već ruska okupacija", rekao je, prenosi Njusvik, koji nije mogao nezavisno proveriti tu informaciju, kao ni koji je stvarni nivo radijacije u tom području.

Jedan ruski Telegram kanal u ponedeljak je izvestio da bi stanovnici Marijupolja mogli biti izloženi "potencijalno opasnim nivoima radijacije" nakon oluje koja je poslednjih dana poharala područje Crnog mora.

More je ispralo većinu običnog peska na gradskoj plaži i izložilo crni sloj torijuma, naveo je Telegram kanal "Meš in Donbas", za kojeg se veruje da je povezan s ruskim sigurnosnim službama.

Ukrajinsko gradsko veće Marijupolja izvestilo je da se radijacija na plaži četiri puta povećala, dodajući da je pesak koji je prekrivao sloj torijuma isprala voda. "Torijumov pesak prirodni je deo azovske obale", izvestilo je veće.

Nije poznato kakvi bi mogli biti mogući zdravstveni ili ekološki učinci takvog događaja. Svetsko nuklearno udruženje (WNA), sa sedištem u Londonu, opisuje torijum kao "prirodni, blago radioaktivni metal" koji se u malim količinama nalazi u većini stena i tla.

"Torijum je vrlo netopljiv, zbog čega ga ima u izobilju u pesku, ali ne i u morskoj vodi", navodi ova organizacija, koja promiče nuklearnu energiju.

Simbol ukrajinskog otpora

Marijupolj je bio prvi veliki grad koji je pao u ruke ruskih snaga u prvim mesecima rata. Taj lučki grad u jugoistočnoj Ukrajini brzo su opkolile ruske snage pre nego što su ga zauzele u maju prošle godine. Ukrajinski vojnici koji su pružali otpor proveli su mesece opkoljeni u golemoj gradskoj železari Azovstal. Grad se tada smatrao simbolom žestokog ukrajinskog otpora, ali je bio izložen teškom bombardovanju i raketiranju i pretrpeo je veliku štetu.

"Kad bi neko u ovom trenutku izmerio nivo radijacije u Azovstalu, kao i analizirao sastav tla i prašine koju vetar nosi po gradu i kiša u more, slika bi postala zaista apokaliptična", rekao je Andrijuščenko na Telegramu. To bi ukazalo na "ekocid", dodao je.

Kijev se nadao letnjom protivofanzivom, koja je započela početkom juna, prokrčiti put kroz utvrđene ruske položaje u južnoj Ukrajini sve do Marijupolja i Azovskog mora. No, napredovanje je bilo vrlo sporo uz nekoliko prilagodbi linije bojišnice, pa je Mariupolj ostao i dalje pod kontrolom Kremlja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading