penzioneri
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U pogledu prosečne starosti stanovništva, prema podacima MONSTAT-a sa poslednjeg zvaničnog popisa iz 2011. godine, žene trenutno čine većinu stanovništva Crne Gore.

Takođe, žene su dominantno zastupljene u kategoriji stanovništva preko 65 godina.

Sa druge strane, muškarci čine minimalnu većinu između 15 i 64 godine.

Posebno je značajno istaći da je u najmlađoj grupi stanovništva više dečaka (52%), dok je u najstarijoj grupi stanovništva (preko 65 godina) više žena (56,7%).

Po podacima dobijenim od MONSTAT-a, u poslednjih dvadeset godina godišnji koeficijent nataliteta bio je u proseku 109 dečaka na 100 devojčica.

Samo u 2009. godini u Crnoj Gori je na 100 devojčica rođeno 113 dečaka.

Crna Gora i jedan od najvećih disbalansa u Evropi

Interesantan je podatak populacionog fonda Ujedinjenih nacija, koji je ukazao da je Crna Gora svrstana među zemlje sa najvećim disbalansom kada je reč o rađanju muškaraca i žena u regionu Evrope i Centralne Azije.

Naime, prema ovom izvoru, u Crnoj Gori se u proseku rađa 100 devojčica na 110 dečaka, dok je uobičajeni odnos 100 prema 102-104.

“Žene žive duže, ali slabijeg su zdravlja”

U Strategiji, u koju je "RTCG" imao uvid, zaključak donesen na nivou Evropske unije opisuje i situaciju u kojoj se nalazi Crna Gora- “Žene žive duže, ali su slabijeg zdravlja”.

Očekivani životni vek pri rođenju za žene u Crnoj Gori je 79,4 godine, a za muškarce 74,1 godine.

I muškarci i žene u Crnoj Gori treba da očekuju 50 zdravih godina u proseku pri rođenju.

To znači da se očekuje da će žena rođena 2017. godine, živeti 29 godina lošeg zdravlja, u poređenju sa 24 godine koje čekaju muškarca.

Nasuprot tome, žene sebe doživljavaju kao manje zdrave od muškaraca.

U istraživanju SILC 65,3% žena u Crnoj Gori je ocenilo svoje zdravlje kao dobro ili veoma dobro u poređenju sa 73,2% muškaraca

Žene u CG umiru od kancera dojke i grlića materice

U Strategiji se navodi da podaci pokazuju da kancer dojke i grlića materice, rezultira visokim stopama smrtnosti kod žena u Crnoj Gori.

Što se tiče depresivnih poremećaja, Crna Gora je rangirana na 12. mestu za muškarce i peti je vodeći uzrok za žene u 2017. godini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading