"KLADITE SE NA POGREŠNOG" U sudaru Kine i SAD ostaće samo jedan
EPA

"U situaciji u kojoj SAD vrši pritisak na Kinu svom svojom snagom, neki se klade da će SAD pobediti, a da će Kina da izgubi. Ovo je očigledno pogrešna odluka i neuspeh da se pravilno shvati tok istorije. Uveravam vas, oni koji se klade na poraz Kine definitivno će zažaliti zbog toga", rekao je Sjing.

On je pozvao Južnu Koreju da zaustavi "politiku odvajanja" od Kine, kako bi dve zemlje ojačale ekonomske i diplomatske odnose.

Sjing to rekao na sastanku sa Li Džae Mjungom, liderom Demokratke stranke, najjače južnokorejske opozicione partije, koji je kritikovao predsednika države Jun Suk-jola zbog favorizovanja savezništva sa SAD, na štetu odnosa s Pekingom, glavnim trgovinskim partnerom Seula.

Kineski diplomata je okrivio južnokorejske vlasti za "poteškoće" u bilateralnim odnosima,  i rekao da ne uvažavaju dovoljno ključne interese Pekinga, uključujući Tajvan, dok je s druge strane primetan uticaj SAD.

On je upozorio Seul da ne donosi "pogrešan sud" o najmnogoljudnijoj zemlji sveta, pogotovo ne zbog "uplitanja spoljnog faktora poput američkog pritiska". 
Seul i Peking pooštrili su retoriku u aprilu zbog Junovih izjava o Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom.

U intervjuu za Rojters, Jun je izjavio da iza dizanja tenzija oko Tajvana stoje pokušaji za promenom statusa kvo upotrebom sile, što je promena koju, kako je rekao, ne odobrava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading