Makron priča
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Pariz, po svemu sudeći ne podržava ništa što podstiče podizanje tenzija između Alijanse i Pekinga.

"Članovi 5 i šest statuta NATO jasno ograničavaju delokrug Alijanse na severni Atlantik. Ne postoji NATO kancelarija za vezu ni u jednoj zemlji u regionu. Ako je savezu potrebno da se upozna sa situacijom o regionu, može da koristi ambasade koje su određene kao kontaktne tačke", ističe ovaj zvaničnik.

Ovakav stav Francuske potvrdio je i sam Emanuel Makron ocenivši ovaj vid širenja NATO uticaja kao "veliku grešku".

Rekao je da NATO ne bi trebalo da širi svoj domet izvan severnog Atlantika i dodao: "Ako...budemo gurali NATO da proširi spektar i geografiju, napravićemo veliku grešku", preneo je FT. 

Portparol japanske vlade, Hirokazu Macuno, odbio je da komentariše Makronove izjave, poručivši samo da su u NATO-u u toku "različita razmatranja".

Otvaranje kancelarije alijanse u Japanu zahtevalo bi jednoglasno odobrenje Severnoatlantskog saveta, u kome bi Francuska mogla da upotrebi veto da poništi plan, navodi novinska agencija Kjodo.

Predlog NATO naljutio je i Peking.

"Azija se nalazi izvan geografskog obima severnog Atlantika. Videli smo, međutim, kako NATO ide na istok u ovom regionu, mešajući se u regionalne poslove i podstičući blokovsku konfrontaciju", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

On je dodao i da bi Japan trebalo da uputi "pravi poziv" i da se uzdrži od bilo čega što "podriva međusobno poverenje između zemalja u regionu i mir i stabilnost u regionu".

Kineski državni savetnik i ministar za nacionalnu odbranu Li Šangfu je takođe upozorio da pokušaji da se forsira NATO  u azijsko-pacifičkom regionu predstavljaju način "otmice regionalnih zemalja", kao i da bi ovakvi savezi gurnuli Azijsko-pacifički region u vrtlog sporova i sukoba.

Naučni saradnik na Kineskoj akademiji društvenih nauka Lu Ksiang za "Global tajms" je ustvrdio i da većina evropskih zemalja možda rezonuje sa stavom Francuske, ali da one verovatno nisu imale hrabrosti da javno govore protiv SAD. Makronova opozicija, delimično i da bi pokazala diplomatsku nezavisnost Francuske, međutim, otvoreno poručuje se te zemlje suprotstave sebičnom planu Amerike, tvrdi on.

Kina bi, kako poručuje "Global tajms" blizak državnim vlastima, takođe trebalo da preduzme oštre kontramere na bilo kakvu provokaciju NATO-a ili u ime NATO-a, i to stavljajući na znanje tim državama "da će se naći na prvoj liniji kineskih kontranapada ako se usude da se usprotive Kini uskačući u američku kočiju".

"NATO, prvobitno osmišljen kao transatlantska bezbednosna organizacija protiv komunističkog bloka iz sovjetske ere, pokušava da definiše svoju ulogu u suočavanju sa Kinom u usponu, istovremeno podržavajući Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije", navodi "Gardijan", podsećajući na izjavu šefa alijanse Jensa Stoltenberga da je "ono što se dešava u Aziji važno za Evropu i ono što se dešava u Evropi važno za Aziju, i stoga je još važnije da saveznici iz NATO-a jačaju naše partnerstvo sa indopacifičkim partnerima".

Francuski zvaničnici, ne samo da ovakav plan smatraju greškom,  već su takođe nezadovoljni i što se to pitanje pojavilo u medijima pre nego što su se o njemu dogovorile članice Alijanse.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragi

07.06.2023 12:17

Japan se izgleda nije opametio od atomske bombe sadašnjeg prijatelja svemu dođe kraj kao i u životu