"VI STE ŠUPLJA SILA!" Američki general izvređao premijera! Nekada imperija, danas bi ih Rusi pojeli za dokučak!
Shutterstock

Visoki general američke vojske rekao je ministru odbrane Benu Volasu da se britanska vojska više ne smatra borbenom snagom najvišeg nivoa, otkrili su izvori. Oni su rekli da je ovaj pad uzrokovan smanjenim investicijama poslednjih decenija zbog štednje i da trenutnu situaciju hitno treba popraviti zbog situacije u Ukrajini, prenosi Skaj njuz.

Izvori kažu da Riši Sunak rizikuje neuspeh u svojoj ulozi "ratnog premijera" ako ne preduzme hitne mere s obzirom na rastuću pretnju koju predstavlja Rusija. Očekuje se da će te mere uključiti povećanje budžeta za odbranu za najmanje 3 milijarde funti godišnje, zaustavljanje plana za smanjenje veličine vojske i ublažavanje pravila nabavke u mirnodopskim vremenima koja ometaju mogućnost Velike Britanije da brzo kupuje oružje i municiju.

- Budućnost će pokazati da li vlada veruje da je njena primarna dužnost odbrana kraljevine ili je to samo parola, što će najbolje pokazati kroz svoje odluke u narednim nedeljama, rekao je izvor.

Evropske sile poput Francuske i Nemačke najavile su značajno povećanje izdataka za odbranu nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine.

Kriza odbrane

Odbrambena kriza je nastajala generacijama nakon smanjenja oružanih snaga od kraja Hladnog rata kako bi se uštedio novac za mirnodopske prioritete. Dodatni otežavajući faktor je hronični neuspeh Ministarstva odbrane i vojske u poslednjih 20 godina da nabave deo najpotrebnije opreme, poput oklopnih vozila i novih komunikacionih sistema.

Pored toga, pritisak je doprineo snabdevanju preostalih ukrajinskih vojnih zaliha oružja i municije. Velika Britanija igra ključnu ulogu u podršci Kijevu sa premijerom koji je prvi obećao da će poslati zapadne tenkove, a zatim slede Nemačka i SAD.

– Imamo priliku da ubrzamo napore i osiguramo trajni mir za Ukrajince. Hajde da nastavimo ovako, napisao je Sunak prošle srede na Tviteru.

Međutim, u svom prvom političkom govoru na mestu premijera, Sunak nije pomenuo otklanjanje nedostataka u svojim oružanim snagama, čak i dok je rat besneo u Evropi. - Premijerov ratni pristup trenutno smanjuje vojsku, dodatno je izdubljuje doniranjem opreme Ukrajini i bez planova za zamenu naoružanja pet do sedam godina, rekao je izvor.

Boris Džonson je 2020. povećao potrošnju na odbranu za 16 milijardi funti – najveće povećanje od Hladnog rata, ali nedovoljno da pokrije praznine. Od tada, rastuća inflacija, devizni kursevi i potreba da se ubrzaju planovi modernizacije vojske značiće još rezova, rekli su izvori.

Šuplja sila

Hronična erozija stvorila je ono što izvori odbrane opisuju kao "šuplju silu", sa nedovoljno osoblja, nedovoljno novca za obuku i naoružavanje onih koji su još uvek na obuci, zastarelim oružjem i iscrpljenim zalihama municije i rezervnih delova. Ovo je već dugo zabrinjavajuće, a invazija na Ukrajinu je stvorila dodatni osećaj hitnosti.

- Novac potreban za popravku odbrane je mali u poređenju sa drugim oblastima potrošnje kao što su zdravstvo ili socijalna zaštita. Dakle, ovo je pitanje izbora vlade, a ne dostupnosti, rekao je bivši komandant Sir ​​Richard Barons.

Sunak se do sada opirao nakon svoje prethodnice Liz Trus i podizanja potrošnje za odbranu na 3 procenta BDP-a do 2030. godine, u poređenju sa nešto više od 2 procenta sada.

Najmanja vojska od vremena Napoleona

Sa samo 76.000 pripadnika, britanska vojska je upola manja od one 1990. godine i najmanja je od vremena Napoleona. Snage bi trebalo da budu smanjene na 73.000 u skladu sa trenutnim planovima koji će biti sprovedeni ako se ne pronađe potreban novac. Penzionisani generali, admirali i glavni maršali vazduhoplovstva već godinama zvone na uzbunu, pronalazeći svoj glas nakon penzionisanja.

Neobično je da su čak i službenici službe počeli više da govore o problemima i iscrpljenim resursima, što je jasan znak zabrinutosti unutar Ministarstva odbrane.

Poznati rizici

Kada se ranije ovog meseca pojavila pred parlamentarnom komisijom, zamenica načelnika generalštaba Šeron Nesmit govorila je o planovima za modernizaciju vojske. Planirano je da se isporuči ratna divizija, podržana novim oklopnim vozilima i raketama dugog dometa koje će biti stvorene do 2030. godine.

– Premijer je jasan da moramo da učinimo sve što je potrebno da zaštitimo naš narod, zbog čega Velika Britanija ima najveći budžet za obnovu u Evropi i 2020. godine smo napravili najveću investiciju u odbrambenu industriju od Hladnog rata. Osiguravamo da naše oružane snage imaju opremu i sposobnosti koje su im potrebne da odgovore na sutrašnje prijetnje, uključujući desetogodišnji plan nabavke opreme u vrijednosti od 242 milijarde funti, rekao je portparol vlade.

Obnova vojnih kapaciteta je nešto što većina evropskih zemalja takođe mora da uradi. Posebno je teško zbog potrebe da se izbalansira podrška sopstvene odbrambene industrije sa obezbeđivanjem velikih nabavki po konkurentnim cenama.

- Tokom narednih nekoliko godina Britanija će povratiti svoje mesto jedne od vodećih kopnenih snaga u Evropi, zaključio je jedan od izvora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading