BRITANSKI KRALJ ODREŠIO KESU Otkrivamo koliko novca ulaže u etičke fondove
Foto: Tanjug/Tanjug

Ova najava Vojvodstva Lankaster usledila je nakon što je istraga "Gardijana" pokazala da imanje u vlasništvu britanskog kralja koristi sredstva osoba koje su preminule na severozapadu Engleske, a nisu ostavile testament niti imaju najbliže rođake.

Vojvodstvo je priznalo da se neki prihodi, prikupljeni na ovaj način, koriste za finansiranje obnove "javnih i istorijskih dobara", nakon što je "Gardijan" objavio da se pojedina sredstva tajno koriste za renoviranje imanja u vlasništvu kralja, koja se iznajmljuju radi profita.

- Vojvodstvo Lankaster bori se i sa odvojenim pitanjima oko upravljanja drugim delom "bona vacantia" fondova, koji se daju njegovim dobrotvornim organizacijama - dodaje "Gardijan".

Kako navodi, dve takve dobrotvorne organizacije koristile su sistem "bona vacantia" za formiranje velikih zadužbinskih fondova, u vrednosti od više od 40 miliona funti. Na računima ovih organizacija navodi se da "ne postoje posebna ograničenja za investicioni portfolio u pogledu etičkih, društvenih ili ekoloških pitanja (ESG)", iako se onima koji upravljaju investicijama savetuje da takva pitanja "uzmu u obzir".

Vojvodstvo Lankaster, koje je ranije ove nedelje kontaktirao "Gardijan", prvobitno je odbilo da se izjasni o tome da li su njegove dobrotvorne organizacije uložile u bilo koju kompaniju koja se bavi naftom, gasom, duvanom ili rudarstvom. Međutim, kasno u petak, portparol imanja je najavio promenu politike.

- U skladu sa kraljevom dugogodišnjom podrškom etičkom ulaganju, Vojvodstvo Lankaster je započelo proces prenosa svog investicionog portfelja u ESG fondove. Očekuje se da će ovaj proces biti završen do kraja finansijske godine - rekao je portparol.

Vojvodstvo prikuplja sredstva "bona vacantia" od građana drevog palatin okruga Lankašir, što je teritorija koja obuhvata Lankašir i delove Merzisajda, Velikog Mančestera, Češira i Kambrije.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading